Sign In

Обиљежен 19. јун - Међународни дан борбе против сексуалног насиља у конфликту

Објављено:


Гендер центар Републике Српске је данас одржао радни састанак у Бањалуци са представницима релевантних институција и организација, а поводом обиљежавања Међународог дана борбе против сексуалног насиља у конфликту, који је успостављен од стране Уједињених нација и широм свијета се обиљежава 19. јуна. Циљ данашњег састанка је био да се сагледају досадашњи напори у побољшању положаја жена жртава рата, те да се размотри досадашња примјена републичког Закона о заштити жртава ратне тортуре, којим су, између осталог,  регулисана  и права лица над којима су извршена силовања или неки други облик сексуалног злостављања у рату. 

Закон је ступио на снагу 5. октобра 2018. године и њиме је исправљена неправда великом дијелу жена жртава сексуалног насиља у посљедњем грађанском рату, које, због одређених законских ограничења из Закона о заштити цивилних жртава рата, раније нису биле у могућности да стекну одговарајући статус и по том основу уживају права, која су им сада Законом о заштити жртава ратне тортуре недвосмислено и дата. 

Директорица Гендер центра Републике Српске је подсјетила да је ова институција спровела прво истраживање о положају српских жена жртава ратног злочина сексуалног насиља у БиХ, о чијим је налазима и препорукама у априлу 2015. године информисана и Народна скупштина Републике Српске. Том приликом Народна скупштина Републике Српске је усвојила Информацију о налазима и препорукама истраживања са 14 препорука, које су у великој мјери данас, 5 година касније и остварене.

Учесници су истакнули да се Закон у пракси спроводи без већих проблема, те је договорено да главна порука са састанка иде у смјеру охрабривања и позивања свих лица која сматрају да испуњавају услове за стицање статуса жртве ратне тортуре, а која то до данас нису учинила, да поднесу захтјев општинском органу управе надлежном за послове борачко-инвалидске заштите, подсјећајући да је крајњи рок за подношење захтјева пет година од дана ступања на снагу Закона који истиче у октобру 2023.године.

Радни састанак је финансијски подржан из средстава ФИГАП II програма.

Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ (ФИГАП II програм 2018-2020), резултат је сарадње Агенције за равноправност сполова БиХ - Министарства за људска права и избјеглице БИХ, Гендер Центра Федерације БиХ и Гендер центра Републике Српске, а његов је циљ да осигура одрживу проведбу Гендер акционог плана Босне и Херцеговине. Програм подржава Kраљевина Шведске, коју представља Амбасада Kраљевине Шведске у Босни и Херцеговини, путем развојне агенције СИДА."
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.