Sign In

ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ЖЕНА НА СЕЛУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: КА ИЗРАДИ НОВОГ ПРОГРАМА МЈЕРА ЗА ПОДСТИЦАЈЕ

Објављено:

У оквиру Споразума о сарадњи Гендер центра и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде на унапређењу и економском оснаживању жена на селу, у јануару и фебруару 2021. године одржане су четири обуке за израду новог програма мјера намијењених за жене на селу, који ће бити израђен и планиран у буџету Министарства за 2022. годину. Обукама су присуствовали представнице/и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, ресор пољопривреде, прехрамбене индустрије и руралног развоја и ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, Агенције за аграрна плаћања и Гендер центра Републике Српске. Програм је финансиран у оквиру ФИГАП II програма.

Овај програм мјера се надопуњује са постојећим мјерама подршке за жене на селу које се реализују путем аграрног буџета Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, пројектних активности пројекта Развоја руралне конкурентности који се финансира из ИФАД кредитних средстава, као и активности које реализују општине партнери у пројекту на подручју чијем дјелују кластери и друге организације које промовишу производе жена са села. Програм обухвата израду нових мјера за подстицаје женама на селу, као и промоцију производа жена са села као примјер подршке пословним активностима удружења жена у руралном подручју, подршке инвестицијама у пољопривредној производњи, подршке развоју руралног предузетништва, као и подршка развоју кластерског начина организовања.

„Финансијски подржано из средстава ФИГАП II програма"

Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ (ФИГАП II програм 2018-2020), резултат је сарадње Агенције за равноправност полова БиХ - Министарства за људска права и избјеглице БИХ, Гендер Центра Федерације БиХ и Гендер центра Републике Српске, а његов је циљ да осигура одрживу проведбу Гендер акционог плана Босне и Херцеговине. Програм подржава Kраљевина Шведске, коју представља Амбасада Kраљевине Шведске у Босни и Херцеговини, путем развојне агенције СИДА.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.