Sign In

Одржана 107. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Срспске донијела је данас, на 107. сједници, у Бањалуци, пет одлука о утврђивању основица за обрачун примања корисника борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата.

Основице за обрачун примања за 2021. годину предвиђених: Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и Законом о заштити цивилних жртава рата, у односу на 2020. годину, увећавају се за 3%.

Основица за обрачун војних инвалиднина утврђује се у износу од 610,75 КМ, а односи се на 30.964 корисника личне и 18.605 корисника породичне инвалиднине.  

Основица за обрачун инвалиднина цивилних жртава рата износиће 458,01 КМ, а односи се на 1.133 корисника личне и 1.401 корисника породичне цивилне инвалиднине.

Влада је донијела и Одлуку о висини основице за обрачун мјесечног борачког додатка за 2021. годину је остала непромјењена и износи 1,68 КМ,  а са стањем на дан 31.12.2020. године, право на мјесечни борачки додатак има 80.545 бораца од прве до пете категорије.

Према одлуци Владе и основица за обрачун годишњег борачког додатка за 2020. годину у износу  3,90 КМ  остаје непромијењена у односу на 2019. годину, и биће исплаћена у првом кварталу текуће године за 61.268 бораца.


Влада Републике Српске данас је донијела и Одлуку  о одобрењу пласмана  средстава за унапрјеђење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота кроз мјесечно новчано примање. Ово примање оствариваће 570 корисника. Циљ ове одлуке је да борци са навршених 65 година живота старости који, заједно са посебним стажом у двоструком трајању, имају 15 и више година стажа и не  могу остварити право на пензију,  на овај начин могу да остваре право на мјесечно новчано примање.


Уважавајући њихов допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату, те узимајући у обзир    године живота и чињеницу да по основу статуса борца не остварују никаква примања, изузев мјесечног борачког додатка, доношењем ове одлуке омогућава се исплата мјесечног новчаног примања борцима који у 2021. години испуне услове у погледу година живота и пензијског стажа. Висина овог мјесечног примања се одређује  у висини најнижег нивоа најниже пензије (207,82 КМ), те се у том износу наставља  исплата и борцима који су у складу са одлукама Владе  Републике Српске остварили ту врсту  примања у 2018, 2019, и 2020. године.

 

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одређивању јавног снабдјевача електричном енергијом.

Одредбама новог Закона о електричној енергији, који је ступио на снагу 1. јануара ове године, свим купцима електричне енергије омогућен је слободан избор снабдјевача.

У циљу пружања универзалне услуге - јавног снабдијевања, а на основу новог Закона, Влада Републике Српске је одрeдила снабдијевача који ће пружати ову услугу купцима из категорија домаћинства и мали купци, а који не изаберу снабдјевача на тржишту.

На основу регулаторног извјештаја и других критеријума, утврђено је да услове за обављање универзалне услуге – јавног снабдијевања испуњава Мјешовити холдинг „Електропривреда Републике Српске“ Матично предузеће а.д. Требиње, које је одређено за јавног снабдјевача на период до 5 година.


Влада Републике Српске  дала је данас сагласност на План рада са финансијским планом ЈУ Ергела „Вучијак“ Прњавор за 2021. годину.

У Плану рада се наводи да је тренутно стање пословања „Ергеле“ задовољавајуће чему је допринијела редовност исплате новчаних средстава „Ергели“ у 2020.години у износу од 400.000 КМ.

Наводи се и да је тренутно бројно стање грла липицанског коња 120, те да се здравствено стање грла редовно контролише и да је на задовољавајућем нивоу.

Током 2020.године ЈУ „Ергела“ Вучијак је извршила селекцију одређеног броја грла која су прошла дресурну обуку у запрези и јахању, те су и радници обучавани као што је планирано у 2020.години, а ова активност се планира наставити и у овој години.

У 2021. години планиране су бројне активности на промоцији као што су приказивање историјата ергеле посјетитељима, постпак дресуре коња, рекреативно јахање, вожња фијакером одабраном трасом, а све то у мјери у којој то буде дозвољавала ситуација са епидемијом вируса корона.


Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о приједлогу текста „Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога“. Влада Републике Српске сагласна је да се покрене процедура измјене Закона о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога (“Службени гласник БиХ”, број 8/06), само у дијелу који се односи на увоз, прометовање и употребу медицинске конопље и њених препарата у медицинске сврхе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.