Sign In

Влада Републике Српске донијела Уредбу о додјели средстава за санирање посљедица пандемије вируса корона за март 2021. године

Објављено:

​Влада Републике Српске усвојила је данас Уредбу о додјели средстава за санирање посљедица пандемије вируса корона за март ове године, рекла је министарка трговине и туризма Сузана Гашић.


"Уредбом је дефинисано да ће свим привредним субјектима којима је рад био забрањен током марта бити уплаћен износ на име пореза и доприноса за сваког запосленог радника који је пријављен на пуно радно вријеме", прецизирала је министарка Гашић.


Она је на конференцији за новинаре, након сједнице Владе, појаснила да сви пословни субјекти, привредна друштва и друга правна лица и предузетници морају да имају поднесне пријаве Пореској управи за март за своје запослене раднике.


Министарка трговине и туризма је напоменула да услови за добијање средстава нису строги и да је потребно да је привредни субјект има регистровано сједиште у Републици Српској, да обавља дјелатност која је закључцима Републичког штаба била забрањена и то у периоду дужем од пет дана, почевши од 4. марта.


"Додатни услов постављен је за пословне субјекте који су дјелатност обављали унутар тржних центара, а то је да у периоду од 26. марта до 29. марта није био евидентиран промет путем фискалне касе", навела је министарка Гашић.


Према њеним ријечима, сва ресорна министарства су укључена и свако ће на својој интернет страници имати објављен образац захтјева.


"Надамо се да ћемо брзо провести овај поступак, с циљем да што прије буде исплата свих пореза и доприноса. Привредни субјекти којима је закључком Републичког штаба био у потпуности забрањен рад у периоду дужем од 15 дана, такође, ће остварити право на исплату плата радницима, која ће бити исплаћена из Компензационог фонда", истакла је министарка Сузана Гашић.


Она је рекла да се привредни субјекти ресорном министарству обраћају захтјевом који ће бити доступан на страници министарства, електронским путем или поштом.


"Уколико се доставља у електронској форми, мораће се доставити и писаним путем потписани захтјев уз образац захтјева који ће садржавати све неопходне елементе, односно податке који су потребни за поступање ресорног министарства", додала је министарка Гашић.


Пословни субјекат доставља изјаву којом ће потврдити тачност података који доставља и списак пријављених запослених радника за које тражи рефундацију износа.


Она је рекла да привредни субјекти могу да се пријаве по овој уредби, односно да своје захтјеве поднесу до краја маја.


"Имали смо у виду и да су празници тако да до краја маја могу да поднесу своје захтјеве", нагласила је министарка трговине и туризма Сузана Гашић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.