Sign In

Одржана 12. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

Републички штаб за ванрeдне ситуације одржао је данас у Бањалуци 12. сједницу на којoj је донио закључак, којим се даје налог свим локалним заједницама да путем својих инспектора изврше контролу локалних карантина на основу „чек-листе“ која им је данас послата, а коју је сачинио Институт за јавно здравство Републике Српске.


Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је након сједнице да локалне заједнице сутра до 12.00 часова обавезно треба да доставе те податке ресорном министарству.

"Подаци се односе на то да ли је све што је тражено испоштовано. Уколико локалне заједнице у овом тренутку имају слободне саобраћајне инспекторе могу их по овлаштењу ангажовати", појаснила је министарка Решић и додала да ово лице податке не шаље Градском штабу, већ Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске.

"Ради се о лицу са именом и презименом, те потписом, које ће стајати иза те „чек-листе“, јер морамо знати ко је извршио контролу да бисмо били сигурни у валидност података", појаснила је министарка Решић.

Она је рекла да је Републички штаб за ванредне ситуације донио закључак којим се комуналним полицајцима даје овлаштење да у случају када полиција ухвати лице које је прекршило мјеру кућне изолације, направи промјену рјешења да је лице умјесто у кућној изолацији сада у карантину.

Министарка Решић је подсјетила да је прије неколико дана истакнута обавеза локалним заједницама да формирају своје локалне карантине.

"Важно је да исконтролишемо све те задатке и обавезе које локални карантини треба да имају, јер је јако важно да стандарди које је Институт за јавно здравство Републике Српске прописао буду испоштовани", рекла је министарка Лејла Решић.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је буџет Републике Српске стабилан и да се извршавају све обавезе.

"Исплатили смо обавезе у марту, имамо намјеру да тако буде и даље", рекла је министарка Видовић.

Она је нагласила да је Српска прошле године остварила суфицит од 77 милиона КМ, као и да постоје одређене резерве.

Према њеним ријечима, у првој половини марта ове године приход од директних пореза већи је за 17 одсто у односу на исти период лани, али да је за 20 одсто мањи у другој половини марта.

"Ако посматрамо период јануар-март приходи су мањи за 40 милиона КМ", навела је министар Видовић.

Министарка финансија је додала да је Влади важно да очува буџет стабилним, али да јој је једнако важно и да помогне привреди, те ће измирити порезе и обавезе за март у износу од 16,5 милиона КМ за све раднике привредних субјеката који су имали забрану рада.

"У априлу ћемо морати да обезбиједимо не само порезе и доприносе већ и плате за те раднике. Наша је амбиција да им обезбиједимо минималну плату са порезима и доприносима, а било би добро и да сваки послодавац који има могућности још радницима исплати дио за плату", рекла је министарка Видовић.

Према њеним ријечима, могу се очекивати и већи проблеми у индустрији јер одређен број фабрика које извозе своје производе неће моћи то да раде, а биће и привредника који не могу да увозе сировине јер су тржишта западних земаља затворена.

Она је додала да ће се и њима помоћи кроз порезе, доприносе и минималне плате.

"За буџетске кориснике и трошкове треба око 200 милиона КМ мјесечно. Колико ће требати за привреду не можемо још процијенити, осим за оне који не раде. Бруто плата за њих је мјесечно 40 милиона КМ, а порези и доприноси су 16,5 милиона КМ", рекла је министарка Видовић.

Министарка финансија је исткла да је неопходна измјена Закона о Централној банци БиХ, да би криза изазвана епидемијом вируса корона била лакше и ефикасније превазиђена.

"Централна банка није нашла за сходно да омогући чак да платимо нешто у току ноћи, ако треба платити, на примјер, у Кини или негдје друго за неки лијек", рекла је министарка Видовић.

Она је навела да тренутно Централна банка има девизних резерви у вриједности 850 милиона КМ.

"Умјесто да Централна банка сада купи обвезнице два ентитета, па да та средства 'упумпа' у привредни и социјални живот Републике Српске и Федерације БиХ, то се не дешава. Било би нормално да бар 80 одсто тих средстава буду 'упумпана' у систем Српске и Федерације, а да 20 одсто остане. Не постоји земља у свијету која је обухваћена вирусом корона, а да централна банка не реагује. То је само у БиХ", указала је министарка Видовић.

Министарка финансија је поручила да није тачно да је Република Српска тражила штампање новца, већ да се смањи обавезна резерва са 10 на пет одсто и да се средства дају на располагање банкама, привреди, буџетима.

"У оваквој ситуацији, гдје смо 'заковани' са свих страна, нема другог избора него да се, нажалост, задужујемо. Берза западне Европе је пала, ту је промет симболичан. Централне банке штампају средства да би подигле своју привреду и нико не може очекивати да ће неко од њих пласирати средства у БиХ", нагласила је министарка Видовић.

Она је додала да постоје назнаке од Свјетске банке и Међународног монетарног фонда да ће одређена средства бити доступна БиХ, те да ће Влада Републике Српске у четвртак разматрати задужење код Свјетске банке.

Министарка Видовић је рекла да ће Република Српска тражити и измјене закона који се односи на пуњење буџета БиХ, те да би било нормално, бар у оваквој ситуацији, да сви буџети зависе од тога како се прикупљају средства.

"Оптерећење за буџете Републике Српске и Федерације БиХ је и у томе што су сви трошкови на буџетима ентитета, од здравства, школства, плата, пензија, социјалних давања и остало. Буџети ентитета се пуне у складу са прикупљеним приходима, а буџет БиХ по плану и без обзира колико се средстава прикупи. У оваквим ситуацијама, било би нормално то промијенити и да сви буду зависни од тога како се прикупљају средства.", рекла је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.