Sign In

Одржана 13. сједница Републичког Штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички Штаб за ванредне ситуације одржао је данас у Бањалуци 13. сједницу.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић саопштила је на конференцији за новинаре да Министарство за животну средину Хрватске није одобрило локацију за збрињавање радиоактивног отпада, већ је локацију бивше касарне Черкезовац на Трговској гори у непосредној близини границе са БиХ дало на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада Нуклеарне електране "Кршко".

"То је потврдило да остају при томе да је ово преферентна локација за изградњу овог одлагалишта. То значи да ће овај фонд, којем је ресорно министарство уступило да спроводи даље активности, морати прво да спроведе истражне геолошке радове као подлогу за израду студије утицаја на животну средину, након чега ће морати да обавијести органе БиХ", рекла је министарка Голић.

Она је додала да је о овоме обавијестила министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташу Кошарца, који је о намјерама Хрватске и томе да је 31. марта хрватско министарство уступило локацију овом фонду обавијестио шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Затлера.

"Нису обавијестили БиХ и да су ову локацију предали у надлежност овом фонду", рекла је министаркаГолић.

Министарка Голић је навела да би и Министарство иностраних послова у Савјету министара требало да упути протестну ноту властима Хрватске.

"Очекивала сам од власти Хрватске да ће бити добри сусједи и да ћемо сарађивати сада када је пандемија вируса корона, а они се сада баве овим проблемом", рекла је министарка Голић.

Она је подсјетила да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске раније инсистирало да Савјет министара и Предсједништво БиХ именују правно-експертски тим који ће се бавити овом проблематиком уколико и даље буде постојала намјера Хрватске да одлагалиште на Трговској гори стави као приоритетно.

Она је навела да ће министар Кошарац, у сарадњи са Предсједништвом БиХ, предузимати правне радње и разговарати са властима Хрватске да наведену локацију замијене неком другом, с обзиром да имају још неколико локација о којима су размишљали и да не угрожавају животе и здравље људи који живе на граници са Хрватском.

"Користићемо све правне методе, све видове борбе, да бисмо осујетили намјеру Хрватске да то чини", поручила је министарка Голићева.

Она је нагласила да радиоактивни и нуклеарни отпад има и БиХ, као и ентитети, те да ће уколико су они толико безопасни, одлагати исте на граници са Хрватском.

"Уколико је то рјешење - нека буде такво", рекла је министарка Голић.

Она је изразила наду да ће Хрватска одустати од Трговске горе као локације за одлагање опасног отпада. 

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је 38 од укупно 63 јединице локалне самоуправе у Републици Српској до сада испунило све захтјеве које је тражио Институт за заштиту здравља Републике Српске у вези са локалним карантинима.

Она је навела да су све јединице локалне самоуправе доставиле извјештаје и контролне листе о карантинима у јединицама локалне самоуправе, осим једне која то није успјела из техничких разлога.

"У овом тренутку 38 од 63 јединица локалне самуправе у Републици Српској испуниле су све захтјеве које је тражио Институт за заштиту здравља Републике Српске", рекла је министарка Решић.

Она је навела да је 15 локалних заједница дјелимично испунило захтјеве, са мањим или вишим степеном реализације.

Министарка Решић је навела да општине Осмаци, Купрес и Источни Дрвар апсолутно немају капацитете за успостављање карантина.

Она је рекла да је Купрес направио комуникацију са општином Шипово и користиће карантин у тој општини.

"Штаб је одлучио да општина Осмаци упућује у Зворник лица која би требало да користе карантин, а Оштра Лука која је успоставила карантин, а има проблема око одржавања карантина сукцесивно ће евентуално пребацивати људе из Оштре Луке у Приједор", објасника је министарка Решић.

Она је навела да Источни Дрвар тренутно нема потребу за било каквим карантином, а у колико се отвори потреба то ће се рјешавати на Републичком штабу, док општина Котор Варош, за коју је процијењено да има доста недостатака, има налог од Републичког штаба да ове недостатке уклони да би апсолутно могли да врше своју функцију.

Министарка Решић је додала да ће се у наредним данима наставити да се прати све у вези с овим приоритетним питањем.

"Када је ријеч о мјерама кућне изолације, сада долазимо у неке једноцифрене бројке и хвала грађанима што нас пратите и поштујете мјере кућне изолације", рекла је министарка Решић и позвала све грађане да остану код куће.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.