Sign In

Одржана 14. посебна сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 14. посебну сједницу, на којој је разматрала Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. године.


Посебној сједници Владе Републике Српске присуствовала је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.


На конференцији за новинаре, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да је након разматрања Извјештаја, који је представио предсједник Комисије професор Рафаел Израели путем видео линка, Влада Републике Српске донијела закључке.


„Влада Републике Српске упознала се са Извјештајем Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. године и исти прима к знању“, навео је Којић


Он је рекао да Влада Републике Српске сматра да ће Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. године допринијети објективном и непристрасном сагледавању свих чињеница у вези са страдањем Срба у Сарајеву.


"Влада Републике Српске сматра да ће једино истинито и цјеловито сагледавање ратних догађаја у Сарајеву, али и у цијелој БиХ допринијети јачању повјерења и толеранције међу народима у БиХ, коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација", навео је Којић.


Према његовим ријечима, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске задужени су да заједно са ауторима Извјештаја предузму све активности које имају за циљ представљање резултата рада и извјештаја Комисије широј домаћој и међународној јавности.


Којић је додао да је Републички центар задужен да извјештај буде преведен на више страних језика, те да изради интернет страницу на којој ће јавности бити доступни, и извјештај Комисије и материјали коришћени приликом израде Извјештаја.


"Извјештај се бавио истраживањем страдања Срба у Сарајеву са историјског, војног, политичког и других аспеката, а односио се и на реалну поставку и улогу медија у извјештавању током ратног периода у БиХ и конкретно у Сарајеву. Извјештајем је обухваћена и траума коју су Срби прошли током рата, а коју пролазе и данас", рекао је Којић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.