Sign In

Влада Републике Српске одржала 140. сједницу

Објављено:

​Влада Републике Српске усвојила је данас, на 140. сједници, у Бањалуци, Уредбу о стратешким документима у Републици Српској.

Овом уредбом уређују се процедуре израде и структура стратешких докумената, усклађивање стратешког планирања са буџетским планирањем, праћење, извјештавање и вредновање стратешких докумената и друга питања од значаја за стратешке документе у Републици Српској. Наиме, Закон о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске“, број 63/21) ступио је на снагу 15. јула 2021. године, прописао је да ће Владе Републике Српске у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу Закона донијети уредбу којом се уређују процедуре израде стратешких докумената, структура, усклађивање стратешког планирања са буџетским планирањем, праћење, извјештавање и вредновање.

Уважавајући чињеницу да је усвајањем Закона по први пут регулисано стратешко планирање и управљање развојем у Републици Српској, Министарство управе и локалне самоуправе ће након ступања на снагу Уредбе o стратешким документима, уз подршку Развојног програма Уједињених Нација (УНДП), организовати обуке за запослене у јединицама локалне самоуправе, а како би се процес стратешког планирања спровео у пуном капацитету.


Влада Републике Српске донијела је Одлуку о степену развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској за 2022. годину.

1) Развијене јединице локалне самоуправе су: Бања Лука, Бијељина, Гацко, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Лакташи, Мркоњић Град, Пале, Приједор, Прњавор, Станари, Теслић, Требиње и Угљевик.

2) Средње развијене јединице локалне самоуправе су: Билећа, Брод, Козарска Дубица, Котор Варош, Милићи, Модрича, Соколац, Србац, Фоча и Челинац.

3) Неразвијене јединице локалне самоуправе су: Братунац, Вишеград, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Нови Град, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.

4) Изразито неразвијене јединице локалне самоуправе су: Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Пелагићево, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Влада Републике Српске, у складу са чланом 76. Закона о локалној самоуправи, утврђује степен развијености јединица локалне самоуправе за наредну годину, а на основу критеријума утврђених Одлуком Народне Скупштина Републике Српске о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у  Републици Српској.

Законом о локалној самоуправи утврђује се расподјела средстава између Републике и јединица локалне самоуправе, у складу са степеном развијености, да би се допунили властити извори финансирања јединица локалне самоуправе, ради ефикасног извршавања њихових надлежности.

Министарство управе и локалне самоуправе прибавило је релевантне податке од надлежних институција и утврдило да није било значајнијих одступања у степену развијености јединица локалне самоуправе у односу на 2021. годину.

                  

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе, у укупном износу од 206.800,00 КМ.

Циљ суфинансирања пројеката јединица локалне самоуправе из ових средстава, јесте допуна њихових властитих извора финансирања пројеката, у процесу одобрених финансијских средстава код домаћих и међународних организација, домаћих и страних инвестиционих фондова који финансирају пројекте јединица локалне самоуправе.  

Финансијска средства јединицама локалне самоуправе додјељују се приоритетно за реализацију пројеката из области: производње и извоза, пољопривредне производње и руралног развоја, заштите животне средине, изградње нових, реконструкције и одржавања постојећих објеката комуналне инфраструктуре, здравствене заштите становништва и помоћи социјално угроженом становништву, бриге о младима, образовања и спорта, културе и његовања културно-историјске баштине и помоћи у изградњи вјерских објеката, цивилне заштите становништва и заштите људи и материјалних добара од природних и других несрећа, туризма и друге области које су од значаја за локални развој. Такође, Правилником је предвиђено да се средства за напријед наведене намјене јединицама локалне самоуправе одобравају бесповратно. Максималан износ  средстава која се могу одобрити по једном пројекту је 30.000,00 КМ.

У складу са Правилником о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе, 11 јединица локалне самоуправе поднијело је Министарству управе и локалне самоуправе захтјев за додјелу средстава за суфинансирање пројеката којима се подстиче локални развој у областима дефинисаним поменутим Правилником, док је једна општина аплицирала за суфинансирање два пројекта.


Влада Републике Српске усвојила је Информацију о издвајању средстава за имплементацију активности утврђених Стратегијом развоја културе Републике Српске 2017-2022, у складу са којом ће Министарство просвјете и културе обезбиједити средства у укупном износу од 330.000,00 КМ за реализацију четири стратешка пројекта која су обухваћена актуелном културном политиком Министарства просвјете и културе.

Другом фазом реализације пројекта „Култура без баријера“, који подразумијева уклањање физичких баријера, односно омогућавање приступа установама културе лицима са инвалидитетом, са циљем да се допринесе побољшању статуса ових лица у задовољавању њихових културних, интелектуалних и креативних потреба, биће обухваћено 16 установа културе из сљедећих локалних самоуправа: Сребреница, Србац, Брод, Теслић, Требиње, Шипово, Братунац, Нови Град, Угљевик, Власеница, Зворник. Средства обезбијеђена за овај пројекат износе укупно 200.000,00 КМ, док ће преостала средства бити распоређена на још три пројекта.

Ријеч је о суфинансирању кампање ,,Читајмо заједно“, коју је Министарство просвјете и културе организује с циљем популаризације и промоције књижевности и културе читања, уз нарочито вођење бриге о српском језику и књижевности.

Конференција о заштити и промоцији културног насљеђа „Насљеђе и идентитет“ биће организована с циљем јачања културног идентитета и препознатљивости, како Републике Српске, тако и ширег простора.

Откуп књига за библиотеке ове године биће реализован на два начина. Поред редовног откупа најквалитетнијих издања од домаћих издавача, дио средстава биће намијењен да библиотеке директно попуњавају фондове потребним публикацијама, посебно капиталним издањима и изузетно вриједним публикацијама попут фото-монографија и сличних издања.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.