Sign In

Одржана 25. посебна сједница Владе Републике Српске

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године допринијети помирењу у БиХ, јер је заснован на чињеницама, те да није усмјерен против било кога.
"Извјештај даје за право представницима институција Републике Српске да у наредном периоду могу говорити о чињеницама, а не да неко политички покушава да им забрани да се о томе говори", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић, након посебне сједнице Владе на којој је Извјештај примљен к знању.
Предсједник Владе је рекао да је извјештај урађен независно, без утицаја из било које институције Републике Српске и са стране, као и да је власништво Kомисије, а не документ Владе нити институција Републике Српске.
"Kо год има примједбу на овај извјештај мора се обратити члановима ове комисије", рекао је предсједник Владе.
Предсједик Владе је навео да је Влада Републике Српске задужила Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Министарство за европске интеграције и регионалну сарадњу да се организује што више округлих столова и јавних дискусија ради презентације извјештаја како би сви они које занима истина до ње могли да дођу.
Предсједник Владе Радован Вишковић је рекао да ће овај извјештај са свим прилозима бити објављен на сајту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.
Предсједник Владе је навео да су се чланови Kомисије обраћали и институцијама Федерације БиХ тражећи од њих да дају свој допринос извјештају, али да, нажалост, већина није дала никакав одговор, а они који су се удостојили да одговоре нису жељели да дају било какве податке и да учествују у раду ове комисије.
Предсједник Владе Радован Вишковић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске 2018. године одбацила извјештај о страдању у Сребреници у периоду од 1992-1995. године и наложила Влади Републике Српске да се формира међународна независна комисија која ће урадити непристрасан и стручан извјештај износећи искључиво истину у и око дешавања у Сребреници и страдању свих народа на том простору.
Предсједник Владе је у име институција Републике Српске захвалио израелском историчару Гидеону Грајфу, јер је обавио изузетно захтјеван посао и пристао да буде предсједник Kомисије, чији су чланови из Израела, Јапана, Србије, Аустрије, Аустралије, Њемачке, Италије, Индије и САД.
"Сигуран сам да ће овај извјештај допринијети помирењу народа на овим просторима, јер није усмјерен против и на штету било ког народа, већ треба да донесе помирење у којег се сви `куну у БиХ`", закључио је предсједник Владе Радован Вишковић.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.