Sign In

Влада Републике Српске на трећој тематској сједници разматрала стање у шумарству

Објављено:

Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, трећу тематску сједницу, на којој је разматрала Информацију о стању у шумарству у Републици Српској.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је након сједнице да је Влада на данашњој сједници донијела закључке, с циљем да Јавно предузеће „Шуме Републике Српске“ буде што боље и профитабилније у наредном периоду.

„То је имовина Републике Српске и свих њених грађана. Очекујемо од наших јавних предузећа да послују позитивно и да Република Српска од њих има добит, односно да уплаћују дивиденду", рекао је премијер Вишковић.

Премијер Вишковић дао је пуну подршку ресорном министарству и минстру, те менаџменту предузећа да спроведу закључке и мјере, с циљем побољшања стања у „Шумама Републике Српске“.

„Мјере се морају провести. Очекујем да ће код одређених мјера сигурно бити проблема у провођењу, али, у најмању руку, желим да Влада буде правовремено информисана о свим могућим проблемима“, рекао је премијер Вишковић.

Он је навео да се не могу толерисати губици, нити бахато понашање појединих директора.

„Не можемо толерисати криминалне радње у одређеним газдинствима, не можемо толерисати крађу шума и имовине која је имовина Републике Српске. Јасно и гласно је то пренесено и тражимо акцију у наредном периоду“, рекао је премијер Вишковић.

Он је позвао све руководиоце у шумским газдинствима, која биљеже губитке, да сами напусте функције и препусте своје мјесто онима који су способни и желе да раде.

Премијер Вишковић је као позитиван примјер навео Шумско газдинсво "Клековача" које је прије двије године веома лоше пословало, а сада је најбоље газдинство.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић рекао је да могу бити рјешавани постојећи проблеми у "Шумама Републике Српске", иако дио газдинстава има финансијске минусе и превелик број запослених.

"`Шуме Републике Српске` имају 30 организационих јединица и нису све у проблемима. Дио газдинстава има финансијских проблема, неиспуњава план сјече, има превелик број запослених и велика дуговања према централном рачуну", рекао је министар Пашалић.

Он је реакао да је Влада данас усвојила закључке којима је задужила „Шуме Републике Српске“ да обезбиједе достизање планираног годишњег обима производње, да буде досљедно примјењена унутрашња организација и систематизација, те да буде обезбијеђено ефикасно функционсање централног рачуна предузећа.

Он је додао да је Влада задужила „Шуме Републике Српске“ да буду стриктно релизовани потписани уговори са дрвопрерађивачима, извршене неопходне кадровске промјене, да буду омугућени додатни приходи кориштењем шумске био-масе, те да буде израђен нови интегрални информациони систем.

Директор "Шума Републике Српске" Славен Гојковић рекао је да је Влада Републике Српске дала пуну подршку управи и надзорном одбору овог предузећа, као и ресорном министарству у рјешавању постојећих пробема.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.