Sign In

Одржана 45. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је данас, након 45. сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској погоршана, те да до 6. јула остају на снази мјере које је донио Републички штаб за ванредне ситуације.

Министар Шеранић је навео да је Република Српска и даље у ванредној ситуацији, да на снази остају обавезне мјере ношења маски у затвореном простору, дезинфекција, одржавање физичке дистанце, ограничавање рада свих пословних субјеката до 23.00 часа, те забрана окупљања више од 50 лица.

Он је нагласио да је у структури обољелих у посљедњих седам дана највише оних од 30 до 64 година, те од 15 до 29 године, као и да је јако смањен проценат старијих од 65 година.

"Оно што је посебно важно јесте да је, углавном, ријеч о лицима која су контакти позитивних лица, тако да знамо поријекло вируса заразе. Кад је ријеч о мјесту заражавања, потврдило се да се ради о одређеним врстама окупљања, најчешће породичним, гдје смо имали по пет, шест заражених чланова исте породице", изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Он је рекао да је међу новообољелима одређени проценат лица која су путовала ван земље, а у одређеном проценту је радно мјесто било извор заразе, због чега је упутио апел послодавцима и синдикатима да спроводе мјере прописане за поједине пословне субјекте.

Што се тиче ситуације у болницама у Српској, министар Шеранић је напоменуо да је повећан број хоспитализованих у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и у болници у Приједору.

"У Приједору имамо мањи број лица са средње тешком клиничком сликом, углавном је ријеч о пацијентима са лакшом клиничком сликом, али која су хоспитализована према процјени инфектолога. Што се тиче УКЦ-а, на Клиници за инфективне болести тренутно имамо 46 лица, од којих је двоје на респиратору, пет на кисеонику, док су остали са средње тешком клиничком сликом", рекао је министар Шеранић.

Он је додао да је погоршању епидемиолошке ситуације дјелимично допринијело отварање граница, а дјелимично опуштање свих људи у самој заједници.

Шеранић је навео да је на сједници Штаба посебно било ријечи о контроли спровођења мјера, првенствено контроли рада угоститељских објеката до 23.00 часа.

Према његовим ријечима, Институт за јавно здравство је као потенцијална жаришта навео и затворене јавне просторе и јавни превоз, због чега је на овим мјестима неопходно ношење заштитних маски.

"Здравствени радници у већини здравствених установа у Српској нису користили годишњи одмор, нити слободне дане и морамо да преузмемо одговорност и покажемо како се понашамо и да спријечимо оно што можемо", поручио је министар Ален Шеранић.

Он је нагласио да су мјере које су на снази једини алати којима се може превентивно борити против вируса, те још једном затражио од свих грађана да се понашају сходно препорукама.

Говорећи о предстојећим љетним мјесецима и одмору на базенима и ријекама, министар Шеранић је истакао да је држање физичке дистанце најбоља превенција.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.