Sign In

Одржана 62. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас у Бањалуци 62. сједницу, којом је предсједавао командант Штаба Радован Вишковић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је на конференцији за новинаре након сједнице да је више од хиљаду лица позитивних на вирус корона хоспитализовано у здравственим установама широм Републике Српске, те упутио апел грађанима да примјењују мјере, прије свега да носе маске, држе дистанцу и обављају дезинфекцију.

"И даље је исти тренд кад је у питању однос позитивних лица у односу на број тестираних. Важно је истаћи да осам до девет одсто лица заврши у болници", рекао је министар Шеранић.

Кад је ријеч о организацији рада у здравственим установама, Шеранић је навео да се у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци позитивни пацијенти збрињавају на три локације, и то на Инфективној клиници, Централном медицинском блоку и на локацији старе Пулмологије.

"Договорено је да се од данас Бања Слатина стави на располагање за лијечење пацијената са лакшом и средње тешком клиничком сликом. То је договор у оквиру сарадње између УКЦ-а и Завода за физикалну медицину `Др Мирослав Зотовић`", објаснио је министар Шеранић.

Он је навео да је болница у Градишци за обољеле од ковида 19 припремила капацитете Пулмологије, али и трећег и четвртог спрата, док су први и други спрат за збрињавање осталих хитних стања.

"Болница у Приједору користи два објекта, дио Психијатрије и пети спрат болнице. Све остале болнице су у реализацији плана да, осим ковид одјељења, обезбјеђују додатне капацитете за обољеле. Ђачки дом у Требињу стваљен је на располагање кризном штабу Требиња", рекао је министар Шеранић.

Он је додао да је донесена одлука да се сви здравствени радници са Бироа за запошљавање ангажују у здравственим установама у Републици Српској, те да ће трошкове њиховог ангажовања сносити Влада Републике Српске, а не здравствене установе.

"Имамо 76 љекара на бироу. Све ћемо их позвати да се прикључе здравственом систему. Распоредићемо их гдје је потребно и они ће бити плаћени средствима Компензационог фонда да наредних шест мјесеци помогну здравственом систему да одговори на ове изазове пандемије", нагласио је министар Шеранић.

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић истакао је да у наредних три до шест мјесеци има довољно заштитне опреме у свим здравственим установама у Републици Српској.

"На стању имамо три милиона обичних заштитних маски, а наредне седмице нам долази још 10 милиона маски", рекао је Кустурић.

Он је додао да се опрема набавља континуирано, те да је са тог аспекта здравствени систем безбједан.

"Редовно финансирамо све своје обавезе према јавним здравственим установама, како би оне могле да сервисирају своје трошкове", навео је Кустурић.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 40 особа на респиратору, што је довољан аларм за грађане да схвате озбиљност ситуације.

Зељковић је навео да је у Републици Српској обављено 113.000 тестирања, што показује колико се повећава тестирање из мјесеца у мјесец.

"Тестова има довољно за све грађене којима је то, према процјенама љекара, неопходно. У наредном периоду је планирано повећање капацитета тестирања оспособљавањем одређених лабораторија, јер очекујемо донације два пи-си-ар уређаја од Амбасаде САД", напоменуо је Зељковић.

Он је додао да је вакцина против сезонског грипа набављена и њена испорука и почетак вакцинације очекује се средином новембра.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.