Sign In

Потврђено нових 14 случајева корона вируса у Републици Српској

Објављено:

У Републици Српској данас је потврђено присуство корона вируса код 14 особа, чиме је до сада потврђено укупно 59 случајева, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

"Сви су у кућној изолацији и благих су симптома. Ријеч је о осам мушкараца и шест жена. Пет мушкараца је средње, а тројица млађе животне доби, док су три жене средње животне доби, једна старија и двије млађе доби. Из Бањалуке је 11 новозаражених и по једно из Дервенте, Челинца и Градишке", рекао је министар Шеранић и додао да је данас тестирано 45 узорака, а до сада укупно око 420 узорака.

Министар здравља је појаснио да је 12 особа од 14 новозаражених везано за трећи кластер из Бањалуке и то је жариште које се шири и које се покушава ставити под епидемиолошку контролу.

"Пратимо те особе и доста од њих 45 је везано за тај кластер. Имамо и једну особу коју је заразио члан породице који је позитиван и они су у кућној изолацији, док је једна особа допутовала из Аустрије", прецизирао је министар.

Говорећи о новопотврђеним случајевима, министар здравља је истакао да је међу зараженима мало оних који су допутовали из иностранства, што значи да су предузете мјере уродиле плодом.

Министар Шеранић је појаснио да су негативни налази узети од особа из Брчко дистрикта које су биле у контакту са особом позитивном на вирус корона, али да они и сви који су били у аутобусу, који је јуче заустављен на граничном прелазу, остају у кућној изолацији.

Под здравственим надзором укупно је 11.695 лица, док је надзор завршен код 385 особа.

"У Универзитетско клиничком центру Републике Српске у изолацији борави 15 особа, од чега је четворо на Одјелу, а 11 у изолацији и даље се прате, док су 104 особе изашле из изолације из УКЦ-а", нагласио је министар Шеранић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске апеловао је на грађане да не праве вјештачку несташицу лијекова, јер је тржиште лијековима стабилно.

"Обезбиједићемо довољне количине лијекова који су потребни грађанима и не треба код куће гомилати лијекове. Будимо колективни и заједнички се бринимо да изађемо из ове ситуације", поручио је министар.

Министар Шеранић је појаснио да је Министарство здравља и социјалне заштите са Институтом за јавно здравство и Агенцијом за сертификацију и фармацеутском комором издало упутство за превентивне мјере и заштиту здравствених радника који раде у апотекама како би апотеке радиле на досадашњем нивоу.

"Ради се на унапређењу капацитета лабораторија у Бањалуци, али и у Бијељини и Фочи, иако је ту спорадична појава заражених и на стварању мреже која би затворила Републику Српску чиме се припремамо за ситуацију и саму прогресију болести", рекао је министар Шеранић.

Према његовим ријечима, УКЦ ради на реорганизацији, постоје тријажни простори у контејнерима испред УКЦ-а и све болнице ће добити задатак да организују триажне просторе у својим капацитетима.

"Ради се на и на стављању у функцију старе хирургије, али и двије хируршке сале за потребе заражених пацијената. УКЦ је опремио привремену хируршку салу на Инфективној клиници за случај порода царским резом и за одређене хируршке захвате", нагласио је министар Шеранић и додао да је обезбијеђено 115 кревета на Пулмологији за могући повећани прилив пацијената, а да у објекту старе хирургије обезбјеђено сто кревета.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић навео је да је донесена препорука да полицајци у патроли упозоравају грађане на могућност лакшег преноса вируса боравком у групама.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.