Sign In

Од понедјељка настава на даљину и за средњошколце у Републици Српској

Објављено:

​Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас да се, од понедјељка 23. марта, уводи нстава на даљину и за средњошколце у Републици Српској.

"Не желимо да губимо вријеме, а овим желимо да омогућимо ученицима да стичу знања. Овај облик наставе је дефинисан законом и овај вид учења ће бити валоризован", рекла је министарка Тривић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је навела да у понедјељак почиње онлајн настава и за ученике музичких школа и школа за дјецу са потешкоћама у развоју.

Према њеним ријечима, за разлику од основних школа, који наставу прате путем Радио-телевизије Републике Српске, настава за средњошколце ће бити извођена посредством интернета.

"Од директора школа смо добили моделе извођења наставе. Важно је да ученици задатке ураде код куће, добију повратне информације, те да имају могућност да питају оне који су укључени у овај процес", рекла је министарка Тривић.

Она је подсјетила да Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске, реализују наставу на даљину за ученике основне школе која је почела у уторак, 17. марта.

"Настава се показала као изузетно корисна. Важно је да су наставници, учитељи, дјеца и њихови родитељи озбиљно схватили овакав облик одвијања наставе и да успијевају да рјешавају све постављене задатке. На овај начин смо омогућили дјеци да стичу знања и да раде интензивно са учитељима и наставницима", истакла је министарка Тривић.

Она је најавила да ће од идуће седмице бити укључена и настава из музичког, ликовног и физичког и васпитања, чиме ће бити обухваћена комплетна разредна настава.

"Овим је потврђен значај употребе нових технологија у образовном систему на чему редовно ради Министарство просвјете и културе. Важно је да су сви то прихватили и да имају довољно знања да примијене нове технологије у стицању знања", рекла је миистарка Тривић.

Она је одбацила спекулације да ђаци неће завршити школску годину и да ће она бити поништена.
"То није тачно. Школска година ће бити завршена, а закон омогућава да ђаци након стицања знања путем наставе на даљину имају могућност полагања разредних испита на крају године, што ће резултирати завршетком школске године. Ђаци неће изгубити школску годину", нагласила је министарка Тривић.

Она је упозорила оне који то на свој начин интерпретирају да им, у складу са одлуком Владе, за ширење нетачних информације могу бити изречене новчане казне.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.