Sign In

Одржана 58. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске донијела је данас, на 58. сједници, одржаној у Бањој Луци, Одлуку о одобравању средстава за социјално збрињавање радника којом се средства у износу од 895.000,97 КМ усмјеравају за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 256 радника из 20 предузећа, који су  процесом стечаја или ликвидације предузећа остали без запослења.

Од наведеног износа, 159.210,40 КМ се усмјерава за појединачну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 23 радника из 13 предузећа који су се пријавили на Јавни позив Фонда ПИО Републике Српске и који са овом уплатом испуњавају услове за старосну пензију, а преостала средства у износу од 735.790,57 КМ се усмјеравају за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 233 радника из 7 предузећа која су у стечају.

У току 2019. године средствима из буџета социјално је збринуто укупно 1.507. радника.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о измјени Oдлуке о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција за финансирање из Буџета Републике Српске за 2020. годину, са расподјелом средстава. 

Измјеном Одлуке у приоритетне пројекте се уврштава Пројекат „Изградња православног духовног центра у Мркоњићима“ у Требињу, за који ће Влада Републике Српске издвојити 800.000 КМ. 

Такође, измјенама ове одлуке у приоритетне пројекте је уврштен и „Наставак пројекта санације, адаптације, реконструкције и изградње Центра за обуку Залужани“ у износу од 3 милиона КМ.

Влада Републике Српске разматрала је Информацију о захтјевима Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске и Синдиката управе Републике Српске у вези са закључивањем Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе.

Влада Републике Српске је сагласана да се продужи рок важења Посебног колективног уговора на годину дана, те да се о захтјевима синдиката у вези са Посебним колективним уговором разговара у наредном периоду. 

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о међународним пројектима – PISA (Програм међународне процјене ученичких постигнућа), TIMSS (Међународно истраживање трендова у знању математике и природних наука) и PIRLS (Међународно истраживање развоја читалачке писмености).
Став Владе Републике Српске је да се обезбиједи учешће Републике Српске у поменутим међународним пројектима у складу са уставним и законским надлежностима Републике Српске у области образовања.

Задужено је Министарство просвјете и културе да спроведе циклус PISA тестирања у 2021. години, заједно са осталим образовним системима у БиХ, с тим да васпитно-образовни систем Републике Српске буде видљив на листи међународних тестирања и у самом извјештају који представља резултате истраживања. Сумарно приказани резултати за БиХ не могу служити образовном систему Републике Српске као оцјена успјешности, нити основ за креирање развоја.

Задужено је Министарство просвјете и културе да заједно са Републичким педагошким заводом планира учешће и појављивање Републике Српске као независног образовног система у PISA тестирању 2024. године.

Влада Републике Српске донијела je Oдлуку о давању сагласности Министарству породице, омладине и спорта на План утрошка средстава, за период 01.01-31.03.2020. године, у укупном износу од 595.766,19 КМ.

Средства се додјељују за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова у износу 229.516,19 КМ, за текуће грантове за национална спортска признања Републике Српске у износу 60.000,00 КМ, текуће грантове удружењима од јавног интереса у износу 6.250,00 КМ и текуће грантове за врхунски спорт у износу 300.000,00 КМ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.