Sign In

Влада Републике Српске утврдила Приједлог закона о инспекцијама Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 56. сједници, одржаној у Бањалуци, Приједлог закона о инспекцијама Републике Српске.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић, појашњавајући ово законско рјешење, изјавила је да је суштинско опредјељење Владе Републике Српске увођење олакшица за прворегистроване пореске обвезнике који имају до осам запослених.

,,Они ће имати могућност да их Инспекторат савјетује и научи како ће пословати, а не да им одмах буду изрицане казне. Желимо да растеретимо мале предузетнике од намета јер нам није циљ да их затворимо него да им у првој години пословања дамо шансу да стану на ноге. Изузетак су случајеви у којима је ријеч о напријављеним радницима или угрожавању опште безбједности радника или људи", истакла је министарка Решић.  

Републички Инспекторат ће, како је рекла министарка Решић, добити и одјељење за савјетодавне услуге за привреднике којима је то потребно.

Према њеним ријечима, новитет у Приједлогу закона о инспекцијама јесте и да сви инспектори рада буду републички, док се послије јавне расправе одустало од иницијативе да исти случај буде и са здравственим инспекторима.

Министарка Решић је појаснила да су умјесто досадашњих инспектора просвјете уведени инспектори за просвјету и спорт.

Она је навела да је овим законом прописана и обавеза да локалне самоуправе морају усаглашавати планове контрола са републичким Инспекторатом да би била заустављена пракса да у једној седмици и републичка и локална инспекција контролишу исти привредни субјекат.

Министарка Решић је истакла да је у Приједлогу закона о инспекцијама инспекторима дата могућност да, уколико добију сазнања да неко у свом приватном објекту ради нешто за шта нема сагласност или није регистрован, уз сагласност власника или налог суда улазе у те приватне посједе ради контроле.

,,До сада је процедура била компликована да би инспектори ушли у приватни посјед. Инспекторима смо увели могућност и да врше такозвану прикривену куповину како би утврдили чињенице и дошли до доказа", рекла је министарка Решић.

Она је рекла да је дефинисано и да субјекти који су уговорили послове, а ангажују подизвођаче ван територије Републике Српске, што је најчешћи случај у грађевинском сектору, сносе санкцију уколико су ти радници непријављени или су утврђени други пропусти.

Министарка Решић се захвалила свим учесницима јавних расправа о овом закону који су помогли да се унаприједе одређена рјешења. 

Влада Републике Српске прихватила је и Информацију о примјени Правилника о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених једница локалне самоуправе у Републици Српској.

,,Министарство је у 2019. години одобрило 18 захтјева из 14 локалних заједница. Од 300.000,00 КМ колико смо имали на располагању додијелили смо 299.636 КМ, а привукли смо инвестиције у износу од 2,02 милиона КМ. То је важно јер је новац отишао у неразвијене и изразито неразвијене општине", истакла је министарка Решић. 

Она је навела  да је у овој години за те сврхе планирано такође 300.000 КМ, те најавила да ће врло брзо ући у процес валоризације и одобравања нових пројеката.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.