Sign In

Делегација Владе Републике Српске разговарала са представницима Конфедерације синдиката Републике Српске

Објављено:

​Делегација Владе Републике Српске разговарала је данас, у Административном центру Владе Републике Српске, са представницима Конфедерације синдиката Републике Српске.

Након данашњег састанка, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Влада у претходном периоду пандемије новим вирусом корона учинила огроман напор и својим мјерама показала изузетну осјетљивост и наклоност према свим радницима у Српској.

Он је истакао да је Влада Српске једна од првих у региону реаговала инструментима које је имала на располагању да би показала бригу за раднике.

"Учинили смо то накнадама за плате и доприносе, као и неким другим накнадама које ћемо исплаћивати у наредном периоду. Циљ је да стање у привреди остане стабилно и да створимо услове за развој наше Републике и њене привреде", рекао је министар Ђокић.

Он је напоменуо да дијалог са социјалним партнерима охрабрује, јер постоји обострано разумијевање за стање у друштву.

"На састанку је било ријечи и о стању у области енергетике, саобраћаја, стању индустрије, али и неким друштвеним дјелатности", рекао је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић напоменуо је да је Влада данас, на приједлог Компензационог фонда, усвојила уредбу о додјелу средстава привредним субјектима и предузетницима ради санирања посљедица пандемије.

"То се прије свега односи на привредне субјекте који су дјелимично престали са радом и који су имали смањен обим пословања", објаснио је министар Петричевић.

Предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тапавчевић захвалио је у име својих чланова Влади на мјерама које су предузете у периоду пандемије, прије свега за исплату плата и доприноса радницима.

"Те мјере су допринијеле очувању великог броја радних мјеста. Исказали смо захвалност на средствима које је Влада обезбиједила да награди раднике које су у вријеме пандемије били најизложенији радећи своје послове и тако излагали ризику и себе и своје породице, те предложили да се награде и рудари који су без престанка радили претходних мјесеци", истакао је Тапавчевић.

Према његовим ријечима, на састанку је предложено да се изнађе начин за помоћ послодавцима који организуу јавни превоз, а којима је био забрањен рад до прије неколико дана.

"Захвални смо за опредијељеност Владе да се настави социјални дијалог, да се очувају постојећи колективни уговори, прије свега колективни уговори запослених у јединицама локалне самоуправе", додао је Тапавчевић.

Он је напоменуо да је једна од тема била и перспектива и стратегија развоја "Електропривреде Српске", која, како је навео, мора да се темељи на двије базне термоелектране.

Тапавчевић је позвао све раднике у Српској да се у наредном периоду придржавају свих прописаних мјера како не би дошли у ситуацију да се у предузећу појави вирус и да се тако активира ново жариште.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.