Sign In

Одржан састанак Координационог тима за планирање, спровођење и праћење активности у Српској у вези са појавом болести коју изазива вирус корона

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас, у Бањалуци, да су у Српској и даље два лица заражена вирусом корона, а да је у порасту број особа под надзором и под том мјером је 210 лица.

"Највише особа под надзором је у Бањалуци - 118. Стручни људи прате ситуацију која је под контролом", рекао је министар Шеранић.

Министар Шеранић је навео да су здрваствени инспектори издали 52 рјешења о стављању под здравствени надзор, од чега се 15 односи на кућну изолацију.

"Изолација за човјека чини непредвиђену ситуацију и због тога ћемо у сарадњи са Удружењем психолога Републике Српске и факултетима ангажовати психологе како би грађанима пружили упуства и помоћ како би кроз овај процес прошли што лакше", истакао је министар Шеранић.

Он је додао да и даље раде на евидентирању лица која су била у контакту са онима код којих је утврђено да су заражени вирусом корона.

"До сада је урађено 59 тестова којима је обухваћено 58 особа. Два су била позитивна, а 56 негативно. Имали смо 650 тестова и обезбјеђујемо додатних 150, уз могућност набавке још 150 уколико буде потребно", рекао је министар Шеранић.

Он је поново апеловао на грађане да се придржавају упутстава надлежних институција.

"Не смије доћи до било каквог облика стигматизације. У овом тренутку нема поражених и сви ћемо бити побједници уколико се заједно придржавамо упутстава", истакао је министар Шеранић.

Он је навео да је за очекивати да ће виша температура ваздуха довести до опадања могућности за ширење вируса корона.

"Али, немамо јасне потврде о томе јер су рађене прелиминарне студије и све ћемо знати када буде завршен једногодишњи циклус", рекао је министар Шеранић.

Према његовим ријечима, институције Републике Српске су у сталном контакту са Свјетском здравственом организацијом која ће донирати и опрему потребну за збрињавање оних који су под надзором и који потенцијално буду заражени.

"Имаћу данас састанак и са замјеником амбасадора Кине у БиХ. Они су нам понудили помоћ, а биће то прилика и да чујем искуства Кине", рекао је министар Шеранић.

Члан Координационог тима за планирање, спровођење и праћење активности у Српској у вези са појавом болести коју изазива вирус корона Јела Аћимовић рекла је да су се дуго припремали за реаговање на појаву овог вируса и спремни су да одговоре на тај изазов.

"Молимо становништво да се понаша одговорно и испоштује прописане мјере како бисмо спријечили ширење вируса корона у Српској", поручила је Аћимовићева.

Аћимовићева је нагласила да је неопходно да се све особе, које долазе из земаља захваћених епидемијом, послије доласка у Републику Српску јаве епидемиологу.

"Епидемиолог ће процијенити у каквом ризику су били и препоручиће им одговарајуће мјере. Наш основни циљ је да сваког зараженог што прије препознамо и изолујемо, те да спријечимо даље ширење болести у Републици Српској", навела је Аћимовићева.

Она је поновила да су основне превентивне мјере хигијенске као што је често прање руку, избјегавање окупљања на јавним мјестима и боравка у затвореном простору, те провјетравање просторија.

"Они који имају симптоме респираторних болести треба да остану код куће и да мање посјећују старије и особе које имају хроничне болести јер су оне осјетљивије", нагласила је Аћимовићева.

Члан Тима Звјездана Рајковача рекла је да су два пацијента која су заражена вирусом корона и данас без било каквих симптома.

"Они се налазе у изолацији, немају повишену температуру и кашаљ. Урађени су сви лабораторијски налази који су уредни", рекла је Рајковача.

Рајковача је нагласила да Универзитетски клинички центар Републике Српске располаже са довољно капацитета за смјештај пацијената који евентуално буду заражени вирусом корона.

Представник Свјетске здравствене организације у БиХ Мирза Пало рекао је да је здравствени систем у Републици Српској спреман да се суочи са појавом вируса корона.

"Захваљујем Министарству здравља и социјалне заштите и здравственом систему Републике Српске за адекватно вођен процес у потврђивању првих случајева вируса корона у Српској. Ми смо у сталном контакту и пружамо техничку и стручну подршку нашим колегама у јавном здравству, који раде одличан посао када је ријеч о надзору и праћењу контаката што се показало у прва два случаја", нагласио је Пало.

Пало је оцијенио да је потврђивање првих случајева заразе вирусом корона у Републици Српској било очекивано, али да систем дјелује квалитетно и добро ради свој посао.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.