Sign In

Минстар Шеранић поручио да у Републици Српској није евидентиран ниједан случај коронавируса

Објављено:

Влада Републике Српске прихватила је данас, на 57. сједници, одржаној у Бањалуци, Информацију о појави новог коронавируса 2019-nCoV и предузетим активностима.

Институт за јавно здравство Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске свакодневно прате епидемилошку ситуацију у Републици Српској након појаве новог коронавируса у Кини и свијету.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић на данашњој конференцији за медије рекао да је Српска спремно дочекала појаву вируса корона у свијету, те да у Републици није евидентиран ниједан случај обољења нити сумње на тај вирус.

Министар Шеранић је истакао да је спроведен низ припремних активности.

"Након информација које су почеле да пристижу од Свјетске здравствене организације /СЗО/ одрадили смо неколико припремних активности које се тичу логистике и организације. Именован је Координациони тим који управља овом ситуацијом у погледу пријема и обраде информација у вези са овим питањем. Развили смо и акциони план који се редовно допуњује и на основу њега функционишемо", истакао је минстар Шеранић.

Према његовим ријечима, акциони план је припремљен на основу препорука СЗО и Европског центра за контролу болести, а све препоруке које они издају на дневној основи налазе се у том плану.

"Препоруке долазе у зависности од тога у којој фази појаве вируса корона се земља налази. Развили смо препоруке које подразумијевају координацију између Института за јавно здравство Републике Српске са здравственим установама и Здравственим инспекторатом. Свим здравственим установама су достављена упутства на основу којих извјештавају Институт, а затим Министарство добија информације које просљеђује СЗО", појаснио је министар Шеранић.

Он је нагласио да је у оваквим врстама инфекције најважнија препорука прање руку, поготово за особе које се налазе у контакту са неким ко је оболио од респираторне инфекције.

"Морамо да имамо надзор и пратимо све могуће случајеве појаве вируса корона и контакте са могућом обољелом особом. Препоруке се односе и на здрваствене раднике који морају да спроводе контроле инфекције у својим установама јер су они најизложенији могућем заражавању. Европски центар за контролу болести процијенио је ситуацију у Европи као средње ризичну и сходно томе се и ми понашамо", навео је министар Шеранић.

Он је рекао да је Влада Српске разматрала и информације о инвестицијама у болнички сектор, које се односе на наставак реконструкције и опремања Болнице у Фочи и изградњу кардиохирургије у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, те констатовала да се ти редови одвијају у складу са планом.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.