Sign In

Одржана 12. сједница Фонда солидарности за обнову Републике Српске

Објављено:

Управни одбор Фонда солидарности за обнову Републике Српске одобрио је данас, на 12. сједници одржаној у Бањалуци, укупно два милиона КМ за пројекте у локалним заједницама у Републици Српској.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић подсјетио је да је у 2019. години Фонд солидарности за финансирање 37 пројеката одобрио средства у укупном износу од 7.855.111 КМ.

„На данашњој сједници Управног одбора Фонда солидарности одобрено је укупно 2 милиона КМ. Од тога је ЈП „Воде Српске“ одобрено 820.000 КМ за санацију клизишта које се појавило након изградње новог моста на локацији некадашњег Зеленог моста у Бањалуци“, рекао је предсједник Владе и додао да су средства одобрена како би се што прије санирало клизиште које пријети и стамбеним објектима.

Премијер Вишковић рекао је да је граду Добоју одобрено 300.000 КМ, како би се финансијски и административно закључили пројекти превентивне заштите од поплава.

„Данас смо донијели одлуку да општини Љубиње додијелимо 300.000 КМ за изградњу нове пумпне станице за водоснабдијевање ове локалне заједнице“, рекао је премијер и објаснио да се Љубиње тренутно снабдијева из 13 км удаљеног водовода у Берковићима са пумпном станицом,  која је изграђена седамдесетих година прошлог вијека и представља великог потрошача електричне енергије.

Предсједник Владе Српске истакао је да је за општину Билећа одобрено 400.000 КМ за завршетак водоснабдијевања у селу Баљци у овој општини, те је објаснио да је Влада Србије већ додијелила 300.000 евра, а Влада Републике Српске 200.000 КМ за изградњу примарног вода са потребним резервоарима. 

„Средства која смо данас одобрили су недостајућа средства за изградњу секундарне мреже. Одобрили смо 400.000КМ да овај пројекат не буде започет, па незавршен посао и да становници ове локалне заједнице коначно добију воду пред своје куће“, истакао је предсједник Владе.

Премијер Вишковић рекао је да је општини Брод додијељено 100.000 КМ за санирање материјалне штете настале од олујног невремена у 2019. години.

„Такође, за општину Берковићи додијелили смо 50.000 КМ за санирање штете, која је настала у посљедњем земљотресу“, изјавио је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске додао је да је општини Костајница додијељено 50.000 КМ, за санацију штета насталих у поплавама које су у 2019. години два пута погодиле ову локалну заједницу.

„Сви ти износи у збиру дају износ од два милиона КМ, чиме се завршава рад Фонда солидарности“, закључио је предсједник Владе.

Премијер Вишковић је навео да су чланови Управног одбора на данашњој сједници једногласно изразили жељу да Влада Српске размотри како креирати законско рјешење да би Фонд наставио да функционише јер Српска нема ни робне резерве, па ако Фонд престане са радом питање је како ће се интервенисати у случају природних непогода, као што је било 2014. године.

"Овакав захтјев упутили су људи из локалних заједница који су чланови Фонда. То је идеја која ће бити разматрана у наредном периоду", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић сматра да је постојање Фонда солидарности неопходно, те да треба да настави са радом.

„Сигуран сам да ће бити пронађен начин да овај фонд има стални извор финансирања да би се могло интервентно дјеловати у свим локалним заједницама”,  рекао је Јеринић.

Он је нагласио да је Фонд оправдао своје постојање, поготово након поплава 2014. године, када је Влада Републике Српске, како је рекао, хитно нашла најбоље рјешење и грађани који су претрпјели штету добили ваучере, као прву помоћ за рјешење проблема.

„Након поплава из 2014. године, из Фонда солидарности реализовани су велики пројекти на цијелом простору Републике Српске, који се односе на спречавање посљедица временских непогода", додао је Јеринић.

Он је подсјетио да је Добој, град на три ријеке, из Фонда добио значајна средства у протеклом периоду.

“Данас су нам додијељена средства за отклањање спрудишта које је правило водозастоје на ријеци Босни. Сигуран сам да ћемо заједно са Водама Српске уредити корито Босне и заштити Добој, који је у поплавама претрпио штету од 292 милиона КМ”, навео је Јеринић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.