Sign In

Одржана 120. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске усвојила је данас, на 120. сједници, у Бањалуци, Одлуку о броју студената који се уписују у прву годину студија првог и другог циклуса у академској 2021/22. години на јавним високошколским установама, и Одлуку о висини школарине за редовне студенте на студијским програмима првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за академску 2021/22. годину. 

Министарство је приликом утврђивања приједлога плана уписа у већој мјери уважило приједлоге уписних квота које су доставиле јавне високошколске установе, те исте усагласило са бројем студената који је одобрен за упис у претходној, академској 2020/21. години. 

Министарство је у највећој мјери уважило приједлоге висине школарина које су доставиле јавне високошколске установе, те су школарине за све студијске програме одређене на нивоу школарина из претходног периода.  Висина школарина у Републици Српској није се мијењала у последњих 10 година и према свим расположивим подацима и анализама, школарине у Републици Српској су далеко најниже у односу на наше окружење. 

У складу с важећим Законом о високом образовању и ранијим одлукама Владе Републике Српске, овом одлуком је предвиђено да плаћања школарине буду ослобођени сви редовни студенти првог и другог циклуса студија који су први пут уписали прву годину првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама, почевши од академске 2020/21. године. 

Овом одлуком, Влада Републике Српске, као и у свим претходним годинама, утврдила је ослобађање појединих категорија студената од плаћања школарине који су уписани према раније важећем Закону о високом образовању (дјеца погинулих и несталих бораца ВРС, дјеца ратних војних инвалида ВРС, инвалиди ВРС, студенти са инвалидитетом, дјеца без оба родитеља, те студенти из породица са два или више студената првог циклуса студија).

Приликом одређивања висине школарина Влада Републике Српске, ресорно министарство и јавне високошколске установе увијек су се руководиле, а руководиће се и убудуће, цијелокупном економском и социјалном ситуацијом у Републици Српској, прије свега имајући у виду стратешки циљ да се приступ високом образовању олакша и обезбиједи што већем броју садашњих и будућих студената.

Према овој Одлуци, висину школарина за самофинансирајуће студенте, ванредне студенте, студенте стране држављане, и за све студенте трећег циклуса студија, утврђује надлежни орган високошколске установе, те су их високошколске установе дужне објавити прије почетка академске 2021/22. године.



Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.