Sign In

Одржана 43. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације разматрао је данас на, 43. сједници, у Бањалуци, Информацију о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској. С обзиром да је протеклих дана повећан проценат заражених новим вирусом корона, у односу на број тестираних узорака, Републички штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да се досљедно придржавају свих прописаних хигијенских мјера заштите од вируса корона, који се, прије свега, односе на ношење заштитне маске у затвореним јавним просторима, поштивање физичке дистанце од два метра, те дезинфекцију простора.

Републички штаб за ванредне ситуације донио je Закључак измјени Закључка о обавезама домова здравља у Републици Српској у обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести (COVID-19) изазване новим вирусом корона „SARS-CoV-2" у Републици Српској.

Овим закључком налаже се свим домовима здравља у Републици Српској да, од 22.06.2020. године, са својих 75 одсто капацитета организјују пружање специјалистичких здравствених услуга, у односу на, ранијим закључком, прописаних 50 одсто.

1. У Закључку о обавезама домова здравља  у Републици Српској у обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести (COVID-19) изазване новим вирусом корона „SARS-CoV-2„ у Републици Српској број: 39-3/20 од 25.05.2020. године у  тачки 1. подтачка 2) мијења се и гласи:

„ 2) да са својих 75% капацитета организују пружање специјалистичких здравствених услуга од 22.06.2020. године:

- уз организовање строгог режима наручивања пацијената,

- уз обавезно коришћење маски за пацијенте,

- уз придржавање мјера физичке дистанце од два метра и мјера личне и респираторне хигијене,

- уз обезбјеђивање писаних упутстава за пацијенте на видном мјесту у чекаоници (постери, промотивни флајери),

- уз ношење личне заштитне опреме од стране здравствених радника схподно препорукама које подразумијевају мјере да се сваки пацијент третира као потенцијално заражен,

- уз спровођење тријаже пацијената на COVID-19 и код сумње на исти обавезно пријављивање хигијенско-епидемиолошкој служби дома здравља,

- уз појачавање хигијенских мјера прања и дезинфекције површина, просторија и прибора за рад и

- уз појачан инспекцијски надзор над спровођењем мјера,"


2. Овај Закључак ступа на снагу даном доношења.

Како је наведено у образложењу, Министарство здравља и социјалне заштите предложило је  Републичком штабу за ванредне ситуације доношење измјене Закључка о обавезама домова здравља  у Републици Српској у обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести (COVID-19) изазване новим вирусом корона „SARS-CoV-2„ у Републици Српској имајући у виду да је дошло до повећања процента капацитета организације пружања специјалистичких здравствених услуга у домовима здравља у Републици Српској.

НАПОМЕНА: Сви досадашњи закључци Републичког штаба за ванредне ситуације доступни су на Порталу Владе Републике Српске у секцији „Републички штаб за ванредне ситуације – Акти", https://www.vladars.net, као и на страници Коронавирус у Српској, https://koronavirususrpskoj.com/
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.