Sign In

Раст БДП-а у наредној години 4,5 одсто

Објављено:

​Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је данас у Бањалуци да се према пројекцијама макроекономских показатеља од 2022. до 2024. године предвиђа да ће БДП Српске наредне године расти 4,5 одсто, 2023. четири, а 2024. године 4,3 одсто.

Она је рекла да су основне претпоставке за ове проценте биле то што је планирано да се изврши масовна имунизација становништва против вируса корона, али и инвестиције у Српској, од којих су неке почеле.

"Оне су биле полазна основа на којој смо дефинисали поменуте стопе раста и односе се углавном на енергетски сектор и путну инфраструктуру, што ће повећати приватну и јавну потрошњу, уз чињеницу да имамо изузетно висок раст извоза, што сигурно повећава покривеност увоза извозом, чиме се спољнотрговински дефицит константно смањује", рекла је Видовићева новинарима након сједнице Владе Српске у Бањалуци.

Она је подсјетила да ће до краја ове године БДП расти 4,5 одсто.

Видовићева је рекла да је планирано да буџет Српске, који укључује све фондове, као и фондове социјалног осигурања и касе општина, у 2022. години буде у дефициту од само 34,5 милиона КМ.

"А већ наредну годину у суфициту од 158,7 милиона КМ, а 2024. такође у суфициту од 278,2 милиона КМ", навела је Видовићева.

Када је ријеч искључиво о буџету Српске, без фондова и слично, Видовићева је подсјетила да је у овој години пројектован дефицит од 326 милиона КМ.

"Међутим, у изради ребаланса буџета, који ће вјероватно у септембру бити у парламенту, пројектујемо дефицит од 250 милиона КМ, или око 80 милиона КМ мање од предвиђеног. У 2022. години планира се дефицит 176 милиона КМ, у 2023. позитивна нула или суфицит од осам милиона КМ, а у 2024. суфицит од 110 милиона КМ", рекла је Видовићева.

Она каже и да ће Српска у складу са актуелним растом прихода у буџету и инвестицијама већ у 2023. години изаћи из дефицита, те да ће то бити постигнуто годину раније у односу на оно што је планирано 2020.

Када је ријеч о јавном дугу, Видовићева наводи да он у 2022. години износи 43,8 одсто, у 2023. 41,5 одсто, а у 2024. години 38,6 одсто.

"То значи да се већ у 2024. враћамо на јавни дуг који је био прије пандемије и да ћемо растом прихода анулирати оно повећање дуга које смо имали у вријеме вируса корона, а било је неопходно да би се помогло здравству и привреди Српске", рекла је Видовићева.

Када је ријеч о укупном дугу Српске, Видовићева је навела да је на том плану у наредној години предвиђен проценат од 54,1 одсто, у 2023. 51,7, а у 2024. 47,5 одсто.

"То значи да ће оквирни буџет од 2022. до 2024. године имати знатно боље макроекономске показатеље, односно пад дуга, раст БДП-а и прелазак из дефицита у суфицит", рекла је Видовићева.

Говорећи о исплати подстицаја за повећање плата у Српској, Видовићева је навела да је то уведено 2019. године, а да је у овој години за те потребе планирано из буџета пет милиона КМ.

Она је подсјетила да су на том плану одобравани подстицаји и вишемилионска средства за више стотина привредних субјеката.

"Од увођења поменутих подстицаја, до краја 2020. године исплаћено је око 12,9 милиона КМ за те потребе", истакла је Видовићева и додала да се то манифестовало и кроз повећање плата радника.

Она је изразила задовољство што по основу исплате ових подстицаја послодавци постепено повећавају плате радника.

"Циљ је да се дође до знатно већих примања радника у реалном сектору", нагласила је Видовићева.

У вези са информацијом о припремним активностима на изради свеобухватне стратегије управљања јавним финансијама у БиХ за период 2021-2025. године, Видовићева је рекла да је то један од услова уласка БиХ у ЕУ.

"Ми нисмо прихватили да то буде државна, већ свеобухватна стратегија, у којој је и стратегија Српске. Влада је закључила да се у процесу израде ове заједничке стратегије мора поштовати уставно-правно уређење и положај Српске. Српска ту мора бити изричито видљива", истакла је Видовићева.

Она је рекла да на том плану није потребно формирање одређеног координационог тијела, које је планирано, те да свако ко има властиту стратегију треба да врши њен мониторинг.

"Па тако и Влада Српске. Ми смо оформили тим који је обавезан да информише Владу о томе како се креће израда те стратегије, а све с циљем да не дође до нарушавања уставно - правне позиције Српске", рекла је Видовићева.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.