Sign In

Министар Шеранић на прес конференцији након 67. сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

Републички штаб за ванредне ситуације дао је сагласност да се издвоји више од 15 милиона КМ за набавку руске вакцине за потребе вакцинације 200.000 грађана у Републици Српској, изјавио је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Кад је ријеч о првом контигнету руске вакцине за Републику Српску, који је стигао на аеродром у Сарајево, министар Шеранић је навео да је ријеч о 2.000 доза потребних за вакцинисање 1.000 особа.

"Уобичајено је да се увијек прво шаље мањи контигент вакцина, јер морамо проћи одређене процедуре када је у питању увоз вакцине. Потребно је да се одради контрола квалитета серије, тако да ће одређене количине бити дистрибуисане Агенцији за лијекове БиХ", рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић на конференцији за новинаре након одржане сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

"Приоритетна група за вакцинацију су здравствени радници у ковид одјељењима, јер су у највећем ризику. Сљедећа количина руске вакцине за вакцинацију 100.000 лица би требала да стигне у другој половини фебруара, док је сљедећа количина планирана за март", навео је министар Шеранић.

Он је рекао да је посебно важно да Српска има обезбијеђене све капацитете за чување вакцине, да се квалитет вакцине не доведе у питање, те појаснио да се руска вакцина чува на температури од минус 20 степени и да се након одмрзавања треба употријебити у року од два сата.

Министар Ален Шеранић је објаснио да ће се вакцина чувати у Институту за јавно здравство, те да ће непосредно прије вакцинације, у транспортним фрижидерима, бити достављана здравственим установама, гдје ће се вакцинисати здравствени радници на ковид одјељењима.

Према његовим ријечима, Институт ће у сарадњи са компанијом "М:тел" омогућити активирање кол центра, посредством којег ће грађани моћи да се пријаве за вакцинацији и добију све потребне информације.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је нагласио да све препоручене мјере у Републици Српској остају на снази до 22. фебруара. Он је навео да је тренутна епидемиолошка ситуација, без обзира на одређену стабилизацију у јануару, и даље неповољна.

Такође, министар Ален Шеранић је рекао да ће Институту бити упућено 5.000 "пи-си-ар" тестова, које је донирала једна кинеска компанија.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.