Sign In

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о најнижој плати у Републици Српској за 2020. годину

Објављено:

​​Влада Републике Српске донијела је данас, на 53. сједници, у Бањалуци, Одлуку о најнижој плати у Републици Српској за 2020. годину.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ће најнижа плата у идућој години износити 520 КМ. 

Он је истакао да је ова одлука донесена након што Економско-социјални савјет на претходним сједницама није успио постићи консензус о најнижој плати, јер су послодавци изнијели став да нису у могућности да дају плату већу од 500 КМ, а представници синдиката тражили су 550 КМ.

"Донесена је одлука да износ буде 520 КМ, а најнижа плата у Републици Српској у овој години била је 450 КМ, што значи да ће најнижа плата бити већа за 70 КМ", појаснио је министар Милуновић и додао да је Влада донијела ову одлуку имајући у виду економска кретања и могућности.

Према његовим ријечима, најнижа плата у Србији је 255 евра, а у Федерацији БиХ 410 КМ.

"Уколико буде простора и ако економске могућности то дозволе, сигурно неће бити препрека да се најнижа плата подигне на виши ниво", навео је министар Милуновић.

Он је додао да се очекује да у идућој години просјечна плата, која сада износи 917 КМ, буде 1.000 КМ.

Министар Милуновић је рекао да је на данашњој сједници Владе Српске било ријечи о социјалном збрињавању радника који су због стечаја или ликвидације предузећа остали без посла.

"У овој години буџет за ту намјену износио је шест милиона КМ, а данашњом одлуком Владе обезбијеђено је 2.331.164 КМ за уплату доприноса за пензијско - инвалидско осигурање 988 радника у 19 предузећа. Закључно са 27. децембром, укључујући и предложену одлуку, било би социјално збринуто путем јавног позива 153 радника, а доприноси за ПИО биће уплаћени за 965 радника и за 133 радника биће уплаћени доприноси за осигурање од незапослености", рекао је министар Милуновић.

Он је навео да у Српској има још 6.929 радника који имају потребу за социјалним збрињавањем и уплатом доприноса, за шта је потребно 25.139.811 КМ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.