Sign In

Надлежне службе прате ситуацију и апелују на грађане да схвате озбиљно упозорење о падавинама

Објављено:

​Премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић разговарали су данас у Бањалуци са представницима Јавне установе "Воде Српске", Републичког хидрометеоролошког завода и Републичке управе цивилне заштите о мјерама које предузимају институције поводом најављених обилних падавина ове седмице.

У Републици Српској сви треба да се придржавају упутстава надлежних институција поводом најављених обилних падавина ове седмице јер ако сви поступе како треба сигурно је да ће штета бити најмања могућа, истакнуто је након састанка представника ових институција са премијером Српске Радованом Вишковићем и ресорним министром Савом Минићем.

Премијер Српске је рекао на састанку да ће они начелници и градоначелници који не предузму превентивне радње и мјере добити кривичне пријаве.

"Апелујемо и позивамо све грађане на опрез", рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка.

Према ријечима министра Минића, уколико се олујно невријеме из Црне Горе пренесе може се догодити сценарио који је алармантан, али ако се заштите имовина и људи у том случају се не очекују катастрофалне посљедице као 2014. године.

Министар Минић је рекао да је праћење ове ситуације експедитивније и благовременије.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да важно да упозорење сви схвате озбиљно - грађани и локалне заједнице и институције.

"Цивилна заштита ће формирати три центра - Фоча, Вишеград и Требиње из којих ће се пратити ситуација", рекао је Новитовић.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић изјавио је да је, према прогнозама, оцијењено да буде издато ванредно упозорење прије три дана.

"Доћи ће до пораста водостаја ријека у Републици Српској, посебно када је ријеч о Горњем Подрињу и Херцеговине", рекао је Боројевић.

Директор ЈУ "Воде Српске" Мирослав Миловановић рекао је да не очекује високе поплавне таласе, осим можда ријеке Дрине.

"Имаћемо бујичне таласе и сви треба да измјесте имовину на сигурна мјеста. У локалним заједницама знају које су то бујичне воде. Дрински насип немамо, покушали смо изградњу тог насипа, али велики број мјештана су били против трасе коју је струка одредила", рекао је Миловановић.

Он је оцијенио да се надлежни добро припремају за надолазеће дана.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.