Sign In

Републички штаб за ванредне ситуације одржао 81. сједницу

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас, у Бањалуци, 81. сједницу, којом је предсједавао командант Штаба Радован Вишковић.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић изјавио је, на конференцији за новинаре, да је Штаб одлучио да ће ученици средњих школа у Републици Српској од понедјељка, 19. априла, поново похађати наставу у школама, као и да од понедјељка поново почиње образовни процес у високошколским установама.

Министар Шеранић је рекао да, када је ријеч о школству, јединице локалне самоуправе имају право да доносе појединачне одлуке, као што је случај са Градом Требиње, гдје је у току одлука да се настава одвија на даљину.

Према ријечима министра здравља и социјалне заштите, Штаб је на данашњој сједници овластио Институт за јавно здравство Српске да набави 160.000 доза вакцина за вакцинисање 80.000 људи.

Министар Шеранић је појаснио да је ријеч о кинеској вакцини "синофарм" за чију набавку је Институт примио информативну понуду.

За набавку ове вакцине биће издвојено 7,2 милиона КМ, без ПДВ-а.

"Цијена дозе вакцине је 45,36 КМ без урачунатог ПДВ-а, те ће цијена за двије дозе, које су потребне за укупну вакцинацију особе, бити 90,72 КМ без ПДВ-а, а у цијену су урачунати и сви пропратни трошкови, као што је транспорт, чување, дистрибуција вакцине и други сегменти", рекао је министар Шеранић.

Када је ријеч о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Српској, министар Шеранић је рекао да подаци показују да је смањен број заражених, као и мањи број узорака који се тестирају.

"Потврде стижу и из домова здравља да је број прегледа у примарној здравственој заштити нижи него што је то било у претходном периоду, а самим тим је и мањи број позитивних лица на болничком лијечењу", рекао је министар Шеранић.

Он је упозорио да грађани треба да буду опрезни и у наредном периоду, због предстојећих вјерских и државних празника, те да поштују епидемиолошке мјере, како не би дошло до нарушавања тренда стабилизације.

Говорећи о вакцинама које су јуче стигле из Србије, Шеранић је навео да је 10.000 доза ускладиштено у Институту, те да ће данас одређена количина бити послата за контролу серије, као и да ће након добијања потврде о исправности, оне бити прослијеђене на терен.

"Локалне заједнице, заједно са домовима здравља, задужене су за организацију вакцинације, а све вакцине које запримимо, аутоматски шаљемо на терен", рекао је министар Шеранић.

Он је изразио наду да ће Република Српска у наредном периоду добити већу количину вакцина, с обзиром на најаве из "Ковакс" механизма да би након 23. априла требало да стигну додатне количине вакцина "астра зенека" и "фајзер".

"Када је ријеч о вакцини `спутњик`, тренутно је на стању 6.000 доза које су стигле у оквиру мањег контингента, а што се тиче свих осталих најава за донације, у контакту смо са Министарством цивилних послова, на основу којих очекујемо и те дозе", рекао је министар Шеранић.

Министар Шеранић је рекао је да ће за грађане Приједора бити обезбијеђено 1.300 вакцина против вируса корона, колико их је пропало у локалном Дому здравља, како би била завршена вакцинација и ревакцинација.

Он је навео да код добављача стоји поменута количина вакцина, те да ће, чим се заврши процедура у вези са контролом квалитета, бити допремљене у Приједор, наглашавајући да нема разлога за забринутост.

"Битно је да процес саме вакцинације и ревакцинације не смије бити краћи од препорученог времена. Најоптималније вријеме је од 21. до 28. дана", рекао је минстар Шеранић и позвао грађане Приједора на стрпљење.

Он је одбацио информације да ће грађани Приједора бити вакцинисани неком другом вакцином, истакавши да је ријеч о инсинуацијама.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да се Република Српска налази на почетку периода стабилизације епидемиолошке ситуације, али да је неопходно да грађани и даље буду на опрезу и придржавају се мјера.

Зељковић је нагласио да је наредни период ризичан због броја контаката које грађани имају међусобно, узимајући у обзир предстојеће празнике.

"Позивамо грађане да буду свјесни да је епидемиолошка ситуација веома крхка, те да лако може бити нарушена у случају непоштовања епидемиолошких мјера. Биле су потребне три седмице ригорозних епидемиолошких мјера, како бисмо дошли до мањих бројева позитивних лица", рекао је Зељковић.

Он је напоменуо да је број хоспитализованих тек касније почео да опада, те да је потребно између 14 и 21 дан да се види како ће мјере дати резултат.

"Захваљујући Републичком штабу за ванредне ситуације, мјере су дале резултат, односно захваљујући грађанима који су схватили тежину ситуације, те се највећи број њих придржава епидемиолошких мјера", рекао је Зељковић.

Он је истакао да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, те да је и даље велики притисак на здравствене установе због чега је важно да грађани покажу одговорност.

"Циљ Института је да се максимално издужи епидемиолошка крива, како би се максимално смањио притисак на здравствене установе и то је урађено и овај пут - на начин да се сачувају капацитети примарног, али и секундарног нивоа здравствене заштите", рекао је Зељковић.

Он је изразио задовољство што је на дневном нивоу мањи број узорака који из домова здравља стижу за тестирање, јер то указује да је и мањи број особа које захтијевају тестирање.

Зељковић је навео и да су тежу епидемиолошку ситуацију имале поједине регије у Српској, као и да су околне локалне заједнице трпиле одређене притиске због великог кретања становништва.

"То говори о брзини кретања вируса корона, те да побољшање епидемиолошке ситуације не може и не треба да буде знак да може доћи и до попуштања мјера, односно смањења дисциплине", указао је Зељковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.