Sign In

Влада Републике Српске донијела Уредбу о условима и начину коришћења туристичких ваучера у угоститељским објектима у Републици Српској

Објављено:

Влада Републике Српске одржала је данас 73. сједницу, у Бањалуци.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић након сједнице је рекла да ће Република Српска предузети одређене правне кораке уколико ни на данашњој сједници Управног одбора Централне банке БиХ не буде деблокирано пребацивање новца ентитетима из аранжмана са Међународним монетарним фондом.

"Ако буде ситуација остала непромијењена морамо предузимати одређене кораке са Правобранилаштвом Републике Српске", истакла је министар Видовић.

Министар финансија је објаснила да камате доспијевају иако ентитети нису повукли новац који стоји на рачуну Централне банке.

"Неколико пута смо интервенисали и тражили да тај проблем буде ријешен. И ми, Република Српска и Федерација БиХ смо послали инструкцију Централној банци, а када данашња сједница Управног одбора Централне банке БиХ буде завршена знаћемо резултат и да ли се шта покренуло", нагласила је министар финансија.

Према њеним ријечима, Република Српска ће морати да плати камату, али ће тражити од Централне банке да се то надокнади због блокаде новца.

"Нема разлога да Управни одбор Централне банке не донесе одлуку да новац буде расподијељен јер и чланови Управног одбора са којима сам разговарала сматрају да ту нема никаквог проблема. Најављена тужба против гувернера Централне банке чека одлуку Управног одбора и ако проблем буде разријешен, нема потребе за њено подношење", рекла је министар финансија.

Министар Зора Видовић подсјетила је да је раније све договорено у вези са расподјелом новца.

"Прво су предсједници влада Српске и ФБиХ, предсједавајући Савјета министара и гувернер Централне банке БиХ потписали писмо намјере које је упућено ММФ-у. Ту је тачно одређен проценат расподјеле новца, односно колико коме припада. Потом су министри финансија ентитета, министар финансија и трезора у Савјету министара и гувернер Централне банке потписали споразум којим је гувернер задужен да изврши расподјелу јер су средства упућена у Централну банку. Није требало да буде проблема јер су сви то потписали", рекла је министар Видовић.

Министар финансија је објаснила да је дефинисано да 37,5 одсто припада Српској, 62,5 одсто ФБиХ, а један проценат Брчко дитрикту, те да су сви били сагласили с расподјелом и потписали споразум.

"Нисмо сматрали да ће бити проблема у вези са расподјелом. Чак су нам из ММФ-а обећали да ће најкасније до краја априла средства бити на рачунима ентитета и Брчко дистрикта. Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија ми је у разговору рекао да није потребна никаква одлука Савјета министара, иако то траже поједине странке из ФБиХ. Министар финансија ФБиХ је послала инструкцију, што значи да и ФБиХ тражи своја средства. Заиста је неразумљиво гдје је проблем, будући да оба ентитета траже новац, осим да се у све упетљала политика", нагласила је министар Видовић.

Министар финансија Републике Српске је додала да није могуће исплатити новац само једном ентитету када је ријеч о аранжманима са ММФ-ом, док са Европском банком за обнову и развој трају преговори о томе да приликом новог аранжмана директно дозначи новац ентитетима.

 

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да је Влада Српске данас донијела Уредбу о условима и начину коришћења туристичких ваучера у угоститељским објектима у Републици Српској, што је први корак у реализацији овог пројекта.

Министар туризма је навела да ће из Компензационог фонда Републике Српске бити издвојена одређена средства за субвенционисање смјештаја.

Након сједнице Владе Републике Српске, министар Гашић је најавила да слиједи расписивање јавног позива за пријаву привредних субјеката који пружају услуге смјештаја и туристичких агенција посредством којих ће бити могуће уговарати аранжмане.

Министар Гашић је подсјетила да туристичке ваучере могу да користе пунољетни грађани са пребивалиштем у Републици Српској, а моћи ће за њих да се пријаве путем апликације.

"Предуслов је да су претходно резервисали смјештај у одређеној смјештајној јединици у Српској, а код привредног субјекта који је пријављен и испунио одређене услове", рекла је министар Гашић.

Говорећи о удловима за привредне субјекте, објаснила је да, прије свега, морају имати измирене све обавезе према држави да би могли бити дио овог пројекта, као и да пружаоци услуга смјештаја имају минимум четири запослена, док број запослених није услов за туристичке агенције.

"Постоје двије могућности, ако желите да проведете само три ноћи на једном мјесту имате право да искористите један ваучер по једној смјештајној јединици. Уколико се ваш одмор састоји од четири и више ноћења имате право за једну смјештајну јединицу да искористите два ваучера", објаснила је министар Гашић.

Министар трговине и туризма је нагласила да је намјера овог пројекта помоћ домаћој привреди и туризму, али и подизање свијести код грађана да дио свог одмора проведу у Републици Српској.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.