Sign In

Одржана 47. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​​Влада Републике Српске донијела је данас, на  47. сједници у Бањалуци, Одлуку о степену развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској за 2020. годину.

1) Развијене јединице локалне самоуправе су: Бања Лука, Бијељина, Гацко, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Лакташи, Мркоњић Град, Пале, Приједор, Прњавор, Станари, Теслић, Требиње и Угљевик. ​
2) Средње развијене јединице локалне самоуправе су: Билећа, Брод, Козарска Дубица, Котор Варош, Милићи, Модрича, Соколац, Србац, Фоча и Челинац. 
3) Неразвијене јединице локалне самоуправе су: Братунац, Вишеград, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Нови Град, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.
4) Изразито неразвијене јединице локалне самоуправе су: Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Пелагићево, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Влада Републике Српске донијела је данас Одлуку о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених општина. 
Пројекти ће се суфинансирати са буџетске позиције - трансфери неразвијеним општинама, у оквиру Министарства управе и локалне самоуправе, на сљедећи начин: 
1) Општина Власеница, Пројекат „Побољшање енергетске ефикасности јавне расвјете у урбаном подручју општине Власеница“ у укупном износу од 30.000,00 KM;                                                                                                                                      2) Општина Вишеград, Пројекат „Модернизација Дома здравља - Унапређење ултразвучне дијагностике“, у укупном износу од 16.736,85 KM 3) Општина Петрово, Пројекат „Унапређење образовања Петрово", у укупном износу од 15.000,00 КМ.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобравању исплате средстава за социјално збрињавање радника у укупном износу од 900.262,00 КМ за потпуну и дјелимичну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 794 радника из 34 предузећа, који су процесом стечаја и ликвидације предузећа остали без запослења.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о завршетку реализације пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске 2019.“ (подршка изједначавању услова за задовољавање развојних потреба дјеце и квалитетнији психо-физички развој).
ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске, осамнаесту годину реализује пројекат „Социјализација дјеце Републике Српске". Током свих тих година у Пројекту је учествовало преко 32 319 лица, односно дјеце дванаест најосјетљивијих категорија и одраслих лица (васпитача, стручног особља, родитеља-пратилаца дјеце са сметњама у развоју). Пројектом су обухваћена дјеца на подручју Републике Српске, чије је одрастање осујећено неповољним породичним, социјалним и материјалним условима, здравственим и развојним проблемима. Они заједно са талентованом дјецом и истакнутим спортистима (побједницима на републичким и државним такмичењима), на инклузивном принципу, проводе десет (или осам) дана у одмаралишту на мору. Узрасна доб дјеце - учесника је од 6 до 15 година, за лица са сметњама у развоју до 17 година. Најзначајнији партнери Фонда у реализацији Пројекта и остваривању циљева су и током 2019. године били: центри за социјални рад - службе социјалне и дјечије заштите. Остали партнери су релевантне владине институције, Борачка организација Републике Српске, друге републичке организације и удружења, специјализоване установе социјалне и дјечије заштите, невладин сектор, здравствене установе, Универзитети Српске и појединци. Реализацијом пројектних циљева се пружа директна подршка задовољавању развојних потреба дјеце и социјализације дјеце, као и породицама у остваривању њихове заштитне, економске и васпитне функције. Јавни конкурс је расписан у фебруару 2019. године. Према пројектној документацији, пројекат је реализован у временском периоду од 20.05 до 21.09.2019. године у четрнаест смјена. У 2019. години обухваћено је укупно 2088 лица, а са спољним стручним сарадницима и члановима Стручног тима у Пројекту укупно је боравило 2100 лица. Учесници пројекта боравили су у Бечићима у десетодневним смјенама.
На ​позицији трошкова права и програма - „задовољавање развојних потреба" за реализацију пројекта"Социјализација дјеце Републике Српске 2019", Буџетом ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту за 2019. годину предвиђено је 1.150,000,00 КМ, а утрошено је 1.122.440 КМ што износи 98% планираних средстава. Утрошак средстава за реализацију Пројекта је био у складу са буџетом и утврђеном динамиком пројекта.
Реализација овог пројекта планирана је Буџетом и Програмом рада ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту и за 2020. годину, у периоду од маја до септембра, 2020. године.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о унапређивању квалитета рада Завода за образовање одраслих, кроз реорганизацију.
Влада је задужила Министарство просвјете и културе да у сарадњи са Заводом за образовање одраслих дефинише правце реорганизације рада Завода за образовање одраслих у складу са новим потребама тржишта рада, при чему ће се поред досадашњих послова, обратити посебна пажња јачању професионалног развоја појединца и његовог активног укључивања на тржиште рада преко развоја, унапређивања, провођења програма за образовање одраслих и вредновања квалитета образовања одраслих, у Републици Српској.
Стратегијом развоја образовањa Републике Српске за период 2016-2021. године препозната је потреба за цјеложивотним учењем и пружањем могућности за континуирано стицање нових, функционалних и оперативних знања кроз омогућавање даљег образовања одраслих, односно могућност доквалификације, преквалификације и континуираног стручног усавршавања током цијелог радног вијека.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.