Sign In

Одржана 197. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 197. сједници, у Бањалуци, по хитном поступку, сет приједлога измјена закона о платама: Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске. Разлог за доношење ових закона је увећање платних коефицијената како би се додатно повећале плате запослених радника у наведеним областима чија нето плата је испод просјечне нето плате запослених у Републици Српској. Предложени закони су дио сета мјера за повећање плата запослених у Републици Српској, будући да се платни коефицијенти запослених чија нето плата је испод просјечне нето плате запослених увећавају за 5%, у складу са споразумом између Владе Републике Српске и репрезентативних синдиката од 3. јуна 2022. године. Измјена ових закона представља још једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у Републици Српској.


Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској, по хитном поступку.
Приједлогом закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској успоставља се право на новчану накнаду једном од незапослених родитеља четворо и више дјеце од којих је једно малољетно, у мјесечном износу од нето 750,00 КМ. Битна новина законског рјешења јесте и уплата доприноса за здравствено и пензијско-инвалидско осигурање, што је значајан бенефит и проширење права за незапосленог родитеља четворо и више дјеце. Примјена закона предвиђена је од 1. јануара 2023. године. До краја текуће, 2022. године, финансијска подршка овој категорији породица реализоваће се на основу Одлуке Владе Републике Српске из септембра ове године, а наставак финансијске подршке од 1. јануара 2023. године, одвијаће се у складу са Законом о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској.
На основу досадашње динамике пријављивања корисника по расписаном Јавном позиву који је отворен до 31.12.2022. године, очекује се да ће укупно око 4.000 корисника примити ову помоћ у 2022. години.
Обухват корисника овим Законом проширен је и на самохране родитеље четворо и више дјеце, као и, у нарочито оправданим случајевима, старатеља са којим четворо или више дјеце живе у заједничком домаћинству, ако немају родитеље.  
Укупна издвајања по овом основу из Буџета Републике Српске за 2023. годину износе  69.950.000,00 КМ.

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о спроведеном надзору над намјенским трошењем средстава прикупљених по основу боравишне таксе у 2021. години.
Према подацима Министарства финансија, на основу прегледа наплаћених и распоређених јавних прихода по основу боравишне таксе, евидентирано је да је у периоду од 01.01.2021- 31.12.2021. године укупно по овом основу наплаћено 1.332.052,11 КМ, што је у односу на 2020. годину (987.366,97 КМ) више за 344.685,14 КМ, односно забиљежено је повећање прихода од 34,91 одсто.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.