Sign In

Влада усвојила закључак о повећању цијене рада здравственим радницима на 145 КМ

Објављено:

Влада Републике Српске усвојила је данас, на 39. сједници, закључак којим се министар здравља и социјалне зашите Ален Шеранић овлашћује да са репрезентативним синдикатима потпише одлуку којом се цијена рада у здравству повећава са 135 КМ на 145 КМ.​

Министар Шеранић је рекао да Министарство здравља и социјалне заштите наставља даљи рад са синдикатима с циљем тражења најбољих рјешења по питању Закона о платама у области здравства, преговора у вези са одредбама посебног колективног уговора у области здравства, као и дефинисања Закона о дјелатностима у здравству, који у Републици Српској није донесен, а, како је рекао, пријека је потреба у функционисању здравственог система.

„Очекујемо њихов одговор по овом питању. Не затварамо врата никоме од синдиката и настављамо социјални дијалог по овом питању. Синдикате гледамо као партнере и обостран је интерес да здравствени систем Републике Српске направимо што је могуће бољим, како за нас који управљамо њиме, тако и за њих који раде у самом систему, а на крају крајева најбитније је да наши пацијенти не трпе", нагласио је министар здравља.

Влада Републике Српске усвојила је и Нацрт стратегије менталног здравља републике српске 2019-2029. године.

Министар Шеранић је рекао да је у питању врло важан акт, јер ће се кроз нови Приједлог закона о менталном здрављу ићи у правцу организовања овог система у потпуности.

„Имаћемо законски акт који ће регулисати ову област и омогућити да је унаприједимо прије свега са аспекта укључивања локалне заједнице, јачања невладиних удружења, очувања права лица која болују од менталних обољења и наравно помоћи самим породицама", истакао је министар.

Министар Шеранић објаснио је да је у изради Стратегије постојало релевантно учешће струке, представника здравственог сектора, социјалних радника и психолога и додао да ће услиједити упућивање нацрта закона у Народну скупштину.

Министар здравља и социјалне заштите рекао је и да је у овој области настављен рад на обезбјеђивању средстава Банке Савјета Европе за реконструкцију четири психијатријске установе у Републици Српској, пројектима који се раде са УНДП-ом.

Ријеч је о Клиници за психијатрију Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, Болници за хроничну психијатрију у Модричи, Специјалној болници за психијатрију на Сокоцу и Дому за лица са инвалидитетом у Вишеграду.

„С обзиром на то да се ради о међународним средствима, морамо добити одговарајуће одобрење и испоштовати процедуру са Савјетом министара. Међутим, тај процес је сада блокиран, сходно томе шта се сада дешава у БиХ", поручио је министар здравља и додао да УНДП, као партнер у овим пројектима, и поред тога ради свој дио посла у изради техничке документације.

Министар Шеранић изразио је наду да ће се у марту или априлу наредне године кренути са реализацијом ова четири пројекта.

„Кроз центре за ментално здравље који већ постоје на тререну, кроз реконструисане објекте и кроз нову законску и планску регулативу, у потпуности ћемо унаприједили област која се тиче менталног здравља у Републици Српској", рекао је министар Ален Шеранић.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.