Sign In

Потврђен 31 нови случај корона вируса у Републици Српској

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је данас да је у Републици Српској потврђен је још 31 позитиван узорак на вирус корона.

Нови резултати односе се на тестирања током викенда, а урађено је 118 узорака.

"Са данашњим даном имамо 90 особа које су потврђене да су заражене вирусом корона у Републици Српској. У питању је 19 мушкараца и 12 жена, углавном средње животне доби", рекао је министар Шеранић.

Министар здравља је истакао да је највише заражених из Бањалуке, њих 19, четири особе су из Лакташа, три из Кнежева, те по једна из Модриче, Прњавора и Козарске Дубице.

Министар је рекао да се три особе налазе у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а остали у кућној изолацији.

Према његовим ријечима, у Републици Српској су 13.763 особе под надзором, у Универзитетском клиничком центру је 14 лица, од чега шест позитивних на вирус корона, а осам оних који су у изолацији и хоспитализацији.

"Имамо једну особу из Приједора на респиратору и у питању је тежа клиничка форма обољења. Сви остали који су позитивни имају или блажу или средњу клиничку слику и нису угрожени", рекао је министар здравља.

Министар Шеранић је навео да су анализирани сви високоризични контакти који се односе на љекара из УКЦ-а који је имао позитиван налаз на вирус корона, те да су сви негативни на вирус, што је добра вијест за здравство.

Министар је истакао да је Република Српска набавила додатних 12 респиратора, од којих је 11 у УКЦ-у у Бањалуци, а један је отпремљен према Бијељини, јер ће Бијељина и Фоча бити третирани као регионални центри, због чега се и дијагностика позиционира на та мјеста.

Министар Шеранић је нагласио да давање непотпуних или нетачних података грађана који се тестирају представља изазов за даље епидемиолошке истраге, са чим се сусрећу посљедњих неколико дана, због чега може бити веома тешко у њиховим срединама спријечити ширење вируса.

"Недавање тачних података у складу са законом представља кривично дјело. Грађани морају да швате да се овдје не ради само о њима као појединцима него свима нама и ово јесте колективан проблем и изазов на који морамо колективно да одговоримо", рекао је министар Шеранић.

Министар здравља и социјалне заштите је истакао да је донесен закључак да ће свако ко буде кршио изолацију и буде у томе ухваћен ићи у карантин са полицијским надзором и ту више неће бити спора с обзиром на то да се појединци понашају неодговорно.

"Комунална полиција је данас контролисала 1.947 лица, код 27 лица је утврђено да су прекршили мјере кућне изолације", рекао је министар здравља и социјалне заштите Алена Шеранић.

Министар Шеранић је напоменуо да је Република Српска упутила протокол федералном Штабу за ванредне ситуације и траже од њих одговор по питању међусобне сарадње у контроли путника на граничним прелазима.

"То подразумијева да ћемо ми активирати центре на самим прелазима и већ смо активирали, да ћемо радити адекватне контроле и да ћемо даље, у договору са локалним заједницама, смјештати особе у карантине. Очекујемо данас одговор од колега из ФБиХ", рекао је министар Шеранић и додао да ће Република Српска у сваком случају наставити са својим мјерама у смислу рестриктивнијег понашања, како контроле самог уласка на граници, тако и унутрашње контроле и епидемиолошког надзора.

"Очекујемо да сви суграђани поштују мјере забране. Веома је важно да помогнемо свим грађанима старијим од 65 година. Морамо и даље избјегавати директан контакт што је могуће више и држати мјере личне хигијене, што омогућава да смањимо пренос вируса у Републици Српској", закључио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.