Sign In

Потврђено 13 нових случајева корона вируса у Републици Српској

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да је на вирус корона позитивно још 13 особа у Републици Српској, чиме је број заражених укупно 103.

"Обављено је тестирање 41 узорка. Сви новозаражени су стабилног здравственог стања", рекао је министар Шеранић.

Министар здравља и совијалне заштите је навео да је међу особама код којих је потврђено да су позитивне на вирус корона шест из Бањалуке, три из Козарске Дубице, двије из Брода, те по једна из Лакташа и Теслића.

Према његовим ријечима, четири лица налазе се у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, док је преосталих девет у кућној изолацији.

"Ријеч је о осам мушкараца и пет жена. Четири мушкарца су млађе, а три средње животне доби, док је један старији. Четири жене су средње, а једна млађе животне доби. Три особе су из трећег бањалучког кластера, а лица из Козарске Дубице и Брода била су у директном контакту са особама које су позитивне на вирус корона. Имамо и хирурга из Бањалуке који је позитиван, али је инфекција настала ван здравствене установе", нагласио је министар.

Министар Шеранић је прецизирао да је до сада највише заражених у Бањалуци - 71, а слиједе Лакташи са шест и Козарска Дубица са пет лица.

"У УКЦ се тренутно налази 11 особа, девет их је са средње тешком до тешком клиничком сликом, једна са тежом, а једна је на респиратору. Под здравственим надзором је 15.812 лица и у посљедњих дан-два је смањен тренд раста особа у надзору дијелом и због тога што је мањи број улазака особа из иностранства. Из здравственог надзора изашло је 814 особа", рекао је министар.

Министар здравља је додао да је кроз карантин у Градишци током прве смјене од како је пуштен у употребу прошло 46 особа, а здравствено стање 45 је било добро.

"Особа која је дошла из Италије упућена је у изолацију у болницу у Градишци јер се жалила на симптоме. Тамо ће бити урађени налази и уколико буде позитивна биће упућена на лијечење у болницу којој припада, а ако буде негативна у карантин у мјесту пребивалишта. Од осталих 45 особа узети су епидемиолошки подаци и уручена су им рјешења о карантину. Они ће у току дана бити упућени у своје локалне заједнице у организовани или кућни карантин", појаснио је министар Шеранић.

Према његовим ријечима, још три особе су у карантин стигле током јутра, а оне су без симптома и стабилног здравственог стања.

Министар Шеранић је истакао да су сљедеће активности усмјерене ка стављању у потпуну функцију карантина у Броду и Шамцу, те да постоји јасна стратегија у вези са тим шта треба учинити наредних дана.

"Морамо у потпуности ставити у функцију контролу на границама. С обзиром на то да не можемо затворити границу за наше држављане, морамо организовати прихват и тријажу тих грађана на граници и процјењивати њихово здравствено стање. Имамо проблем јер нас у активностима не прати Федерација БиХ, али ћемо наставити контролисати дио границе на територији Републике Српске", нагласио је министар Шеранић.

Говорећи о препоруци да сви грађани морају користити заштитне маске у јавном простору, министар здравља је рекао да је та одлука донесена јер се не могу поуздати у то да ће грађани држати социјалну дистанцу, као што се нису могли поуздати ни да ће се придржавати кућне изолације.

Министар Шеранић је истакао да је важан задатак и подизање капацитета за дијагностику и лијечење.

"Проширујемо мрежу лабораторија, подићи ћемо капацитет у УКЦ, Институту за јавно здравство и болницама у Бијељини и Фочи, те капацитете који се односе на континуирану набавку медицинске опреме, а посебно респиратора. Пословни субјекти су се укључили у ову врсту набавки", рекао је министар.

Министар здравља и социјалне заштите је најавио да ће данас бити донесен закључак да капацитети Института за јавно здравство за јавне набавке буду проширени на Фонд здравственог осигурања.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.