Sign In

Одржана сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације одржао је сједницу, данас, у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је након сједнице да ће Влада Републике Српске и Републички штаб за ванредне ситуације студентима из Републике Српске, који су се у вријеме проглашења пандемије вируса корона затекли у иностранству, пружити сву неопходну помоћ, укључујући финансијску и обезбјеђење продужења смјештаја.

"Разматрали смо могућност организације превоза студената у Републику Српску, али, због отежавајућих околности на глобалном нивоу у вези са затварањем граница и аеродрома, процијенили смо да је помоћ боља опција. И даље ћемо пратити развој ситуације и не искључујемо касније ни организацију транспорта студената у Српску", рекао је министар Рајчевић.

Министар Рајчевић је истакао да су два јавна универзитета обавијестила Министарство да се у Шпанији, Русији и Пољској налази 25 студената из Републике Српске у оквиру међународне размјене, сарадње и других програма у којима учествују високошколске установе из Српске.

"Обавићу додатне консултације са ректорима како бих чуо и њихове приједлоге. Оно што је сигурно јесте да Влада и Републички штаб за ванредне ситуације неће оставити необезбијеђене студенте из Српске који су у иностранству", нагласио је министар Рајчевић.

Министар за високо образовање је додао да је налог упућен и другим високошколским установама да ресорном министарству до краја радног дана доставе податке о броју њихових студената у иностранству.

"Министарство ће креирати веб формулар посредством којег ће ступити у контакт са студентима у иностранству и дати им могућност да опишу своју тренутну ситуацију - финансијску, која се тиче смјештаја и других потешкоћа које имају, те да одаберу начин будуће комуникације са њима. У оквиру Министарства биће организовано и оператерско дежурство које ће ступати у контакт са нашим студентима у иностранству", рекао је министар.

Министар Рајчевић је навео да је високошколским установама издао инструкцију и обавезао их да у складу са својим могућностима онлајн организују наставу, али да се, по закону, испити не могу полагати на даљину.

"Став Штаба је да причекамо и да видимо како ће се даље развијати ситуација јер наредба о обустави наставе важи до 30. марта. Можда и продужимо ту наредбу и у том случају ћемо размотрити могућност организовања испита уз поштовање превентивних мјера или да одгодимо априлски испитни рок", истакао је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић поручила је данас да грађани не треба да се самоиницијативно окупљају ради пружања помоћи старијим лицима и онима којима је неопходна, него да прате јавни позив Републичке управе цивилне заштите.

"Грађани се саминицијативно окупљају, с циљем помоћи старим лицима и неупитна је њихова хуманост. Међутим, важно је да посредством Цивилне заштите прате јавни позив, пријављују се и активно укључе у пружање помоћи лицима којима је неопходна", рекла је министар Давидовић.

Министар породице, омладине и спорта истакла је да је у парковима и на мјестима за рекреацију примијећен већи број грађана.

"У парковима и приликом рекреативних и спортских активности морају се поштовати прописане мјере и држати неопходно растојање", додала је министар спорта.

Говорећи о спортским удружењима, министар је рекла у Републици Српској има више од 1.000 спортских колектива и организација којима би на неки начин требало да буде пружена помоћ, с циљем превазилажења постојеће ситуације.

Министар Давидовић је захвалила грађанима Републике Српске који поштују одлуке Штаба за ванредне ситуације, те прате смјернице Министарства здравља и социјалне заштите и Института за јавно здравство.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.