Sign In

Одржана сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас сједницу у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је данас у Универзитетском клиничком центру Републике Српске тестирано 50 узорака, од којих је 16 позитивно на вирус корона.

"Девет особа је везано за трећи бањалучки кластер у којем има највише обољелих. Три особе су из Бањалуке, али су везане за лице из иностранства", истакао је министар Шеранић.

Министар здравља и социјалне заштите је додао да су заражене и по једна особа у Рибнику, Приједору, Козарској Дубици и Бијељини.

"Такође, поново је ријеч о лицима која су имале контакт са особама које су дошле из иностранства, односно са особама позитивним на вирус корона које су дошле из Италије и Аустрије што је најчешћи случај са особама које су данас добиле позитиван налаз на вирус корона. Ријеч је о десет жена и шест мушкараца", истакао је министар здравља.

Према његовим ријечима, двије жене су биле у изолацији у УКЦ, доброг су здравственог стања и сада ће бити пребачене на одјел обољелих.

"По једна особа је смјештена у болнице у Приједору и Бијељини. Једна је средње, а друга лакше клиничке слике", појаснио је министар Шеранић.

Министар здравља Српске је додао да је једна од заражених особа дошла из Аустрије и пријавила да је била у контакту са четири лица која су позитивна на вирус корона.

"То показује да су исправне мјере које спроводимо према држављанима БиХ који се налазе у иностранству, а које се тичу ограничавања доласка већег броја особа које су потенцијално заражене и треба сви да наставимо да поштујемо те мјере. Такође, треба обратити пажњу на кућну изолацију и препоруке епидемиолога", каже министар.

Министар Шеранић је појаснио да је мушкарац из Рибника из новог кластера и да је био у контакту са људима из Италије и Словеније, да је заражено лице из Козарске Дубице радило у Италији, док је лице из Бијељине путовало из Египта преко Беча.

Министар здравља је рекао да је 9.850 особа под здравственим надзором у Српској у чему предњаче Бањалука, Прњавор и Бијељина, док је 330 особа изашло из надзора.

Говорећи о аутобусу са 37 путника који се враћао из Аустрије и који је заустављен на граничном прелазу у Градишци, министар Шеранић је истакао да је постојао податак да се у њему налазе лица која су била у контакту са особама које су позитивне на вирус корона у Аустрији.

"Аутобус је задржан на граници, узети су узорци од особа углавном из Брчког које су биле директно у контакту са особом зараженом у Аустрији. Урадићемо налазе и прослиједити их колегама у Брчком. Биће обавезна дезинфекција аутобуса, а биће праћен и возач", навео је министар Шеранић.

Министар здравља је рекао да је полиција Српске правовремено реаговала када је ријеч о особама које су у редовној контроли откривене у Требињу и имале издато рјешење о кућној изолацији у Федерацији БиХ.

"Сви подаци ће бити упућивани полицији како би и они могли реаговати у погледу надзора", истакао је министар.

Говорећи о тестирању министара у Влади Републике Српске, министар Шеранић је нагласио да је то било превентивно, а не због тога што је ријеч о министрима.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.