Sign In

Влада Републике Српске донијела Уредбу о враћању цијена на ниво од 5. марта, када је у Републици Српској потврђен први случај лица зараженог вирусом корона

Објављено:

Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, прву ванредну сједницу на којој је донијела Одлуку о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске због епидемилошке ситуације у Републици Српској усљед појаве корона вируса, те Уредбу  о враћању цијена на претходни ниво.

Поводом проглашавања ванредне ситуације, министарка финансија Зора Видовић изјавила је да је Влада Републике Српске кризни штаб који ће спроводити мјере ванредне ситуације.

"Влада ће засједати сваког дана и доносити одређене мјере које се морају поштовати на подручју цијеле Републике. До сада смо имали проблеме у смислу да се у појединим општинама не затварају објекти када је то речено и слично", рекла је министарка Видовић на конференцији за новинаре након ванредне сједнице Владе.

Она је истакла да ће сва буџетска потраживања бити уредно и редовно измиривана , те демантовала информацију која се појавила у медијима да су плате буџетским корисницима умањене 70 или 80 одсто.

Видовићева је истакла да је то лаж која у тешкој ситуацији изазива још већу панику код грађана. 

"Онај ко је то урадио не мисли добро народу нити Републици Српској. Премијер Радован Вишковић рекао је да ће Министарство унутрашњих послова предузети одређене мјере да буде пронађен онај ко је тако нешто учинио", рекла је министарка Видовић.

Она је истакла да ће сви буџетски корисници, сва физичка и правна лица која имају потраживања из буџета бити уредно и редовно измирена, као и до сада.

"Пензије, борачки додатак, инвалиднине и плате биће исплаћивани у прописано вријеме и у државној управи, просвјети и здравству. Биће измирене и све субвенције и подстицаји које је Влада планирала у овој години, у пољопривреди и привреди", објасника је министарка Видовић.

Министар трговине и туризма Сузана Гашић саопштила је да је Влада данас усвојила Уредбу о враћању цијена на претходни ниво, односно од 5. марта када је у Републици Српској потврђен први случај лица зараженог вирусом корона.

"Цијене које су биле 5. марта остају на снази и за убудуће док траје ситуација у којој се налазимо", рекла је министарка Гашић.

Према њеним ријечима, на овај корак су се опредијелили како би пружили додатну сигурност грађанима.

"На овај начин желимо да укажемо људима да нема разлога за панику. Наше тржиште је уредно снабдјевено, имамо довољне количине свих основних животних намирница, а уредан је и проток робе. Грађани могу да буду сигурни да неће бити безразложног повећања цијена основних животних намирница", нагласила је министарка Гашић.

Она је додала да Влада Републике Српске чини све што може да задржи редовно функционисање друштва.

"Нема потребе за стварањем залиха, а цијене држимо под контролом. Сви треба само да будемо самодисциплиновани и да се придржавамо мјера које су прописали Мининистарство здравља и Институт за јавно здравство јер ћемо пратећи инструкције и упуства сви допринијети томе да што прије и на безболнији начин изађемо из ове ситуације", рекла је министарка Гашић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.