Sign In

Влада Републике Српске уложила више од пет милиона КМ у Требињу

Објављено:

​Директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић рекао је данас да је Влада Републике Српске, путем Министарства за избјегла и расељена лица и Секретаријата за расељена лица и миграције, у Требиње уложила више од 5,2 милиона КМ.

Аћић је након састанка са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем навео да је неколико пројеката у фокусу, а међу њима и реконструкција Дома пензионера, која се одвија у двије фазе.

„Прва фаза је завршена и коштала је око 1.525.000 КМ, гдје су саниране просторије унутар објекта, фасада, кров. Остало нам је, у нешто мањем дијелу, да у другој фази реконструкције потпуно санирамо објекат Дома пензионера у оквиру пројекта ЦЕВ два“, рекао је Аћић.

Он је у оквиру ЦЕВ пројекта истакао изградњу зграде са 48 станова, у партнерству са локалном администрацијом, чија је вриједност око 2.400.000 КМ.

„Очекује нас и друга фаза, а то је опремање основним намјештајем, покућством и бијелом техником за социјално угрожене породице које ће бити усељене. Почетком четвртог квартала ове године очекује нас церемонија усељења социјално угрожених породица које су из категорија корисника колективних центара и нешто породица из алтернативног смјештаја“, најавио је Аћић.

Он је подсјетио да је Републички секретаријат, а раније Министарство, на подручју града Требиња санирао и до сада завршио 12 индивидуалних стамбених објеката, додјелом пет пакета грађевинског материјала и санацијом седам индивидуалних објеката.

„Очекује нас до краја ове године и расписивање тендера и избор извођача у оквиру Регионалног стамбеног програма за зграду од 15 станова која ће се градити у Требињу. Та зграда биће вриједности око 576.000 КМ“, рекао је Аћић.

Он каже да је, када се све сабере, Републички секретаријат у прилици да социјално угроженим категоријама из реда избјеглих и расељених лица обезбиједи више од 70 стамбених јединица на подручју града Требиња.

Аћић је навео да су у оквиру средстава програма Републичког секретаријата за расељена лица и миграције за 2020. годину граду Требињу одобрена средства у износу од 50.000 КМ.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да је сарадња града са Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције на високом нивоу, те да је кроз јавне позиве овом граду у 2019. години одобрено 30.000 КМ, а у овој години 50.000 КМ.

„У 2020. години износ од 50.000 КМ смо планирали утрошити на прилазне путеве повратничким насељима“, рекао је Ћурић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.