Sign In

Републички штаб за ванредне ситуације донио Закључак о упису дјеце у први разред

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације усвојио је данас, на 14. сједници, Закључак о упису дјеце у први разред.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је након сједнице
да ће упис дјеце у први разред, који је онемогућен усљед епидемије вируса корона,, бити организован чим се за то стекну услови.

Министарка Тривић је појаснила да је средином марта и у априлу планиран упис дјеце у први разред, али с обзиром на ванредну ситуацију због појаве вируса вируса, ресорно министарство је предложило овај закључак који је усвојио Републички штаб за ванредне ситуације.

Она је навела да основне школе у Републици Српској могу да обавијесте родитеље, чија дјеца треба да се упишу у први разред, да школама могу електронски доставити само податке о дјетету, а да ће се дио који се односи на упис који обухвата и систематске прегледе обавити када се за то стекну услови, што диктира ванредна ситуација.

Министарка Тривић је рекла да је Републички штаб за ванредне ситуације донио закључак према којем ће се настава за ученике основних и средњих школа на даљину одвијати редовно за вријеме прољећног распуста у периоду од 13. до 16. априла.

Она је подсјетила да је Законом о основном и средњем васпитању и образовању дефинисана одредба прољећног распуста који је, према правилнику о школском календару за школску 2019/2020. годину, планиран у седмици од 13. до 20. априла.

Министарка Тривић је напоменула да се настава на даљину неће одвијати у вријеме васкршњих празника.

Она је рекла да је ресорно министарство успјело да обезбиједи Интернет и рачунаре за све оне којима је то било потребно за одвијање наставе на даљину, а ријеч је о око 1.200 рачунара за ученике основних школа и 500 рачунара за ученике средњих школа.

"Школе су радиле анализе и контактирале ученике и њихове родитеље. Они који нису имали у кућама рачунаре и лаптопе подигли су их из школа на реверс како би несметано могли пратити наставу на даљину", појаснила је министарка Тривић.

Она је рекла да је одлучено да бесплатни Интернет од 15 гигабајта на мјесечном нивоу буде омогућен за 1.005 ученика који у посљедња три мјесеца нису имали приступ Интернету или су имали интернет потрошњу мању од пет КМ, а ученици ће бити обавијештени СМС поруком да им је омогућен бесплатан интернет.

Министарка Тривић је додала да су за 24 ученика који су у тешкој материјалној ситуацији обезбијеђени мобилни телефони са бројевима и бесплатним интернетом, а инструкције о начину преузимања телефона биће телефоном договорене са директорима школа.

"Технички смо успјели да обезбиједимо комплетну платформу за праћење наставе на даљину. У Министарству за научнотехнолошки развој и високо образовање су успјели са друштвено одговорним компанијама да обезбиједе још 1.000 мини рачунара који ће се додијелити ученицима у изразито неразвијеним општинама у Републици Српској", каже министарка Тривић.

Она је истакла да нема никаквих сметњи и да се настава на даљину у Републици Српској одвија потпуно несметано.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.