Sign In

Фреске од посебног културно-историјског значаја

Објављено:

Поводом обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве Републички секретаријат за вјере у сарадњи са Епархијом захумско-херцеговачком и приморском реализовао је пројекат фотографисања фресака појединих цркава и манастира на подручју ове епархије. 
Протеклих мјесеци професор фотографије Драго Вејновић са представником Републичког секретаријата за вјере Драженом Обрадовићем посјетио је манастире Завала и Добрићево, као и цркве Светог Климента Римског у Мостаћима, Светог Архангела Михаила у Аранђелову и Светог Николаја Мириклијског Чудотворца у Срђевићима с циљем да се у дигиталном формату забиљежи садашње стање фресака од посебног културно-историјског значаја. 
Републички секретаријат за вјере од 2018. године проводи Пројекат обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве.
Пројектом је предвиђено систематско и свеобухватно евидентирање, рестаурација, конзервација, заштита, научна обрада и презентација покретно-културног историјског насљеђа српског народа и Српске православне цркве у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.