Sign In

Заштићен машићки иконостас

Објављено:


Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић уручио је пароху машићком Петру Јовановићу 25 икона након што је завршена њихова рестаурација и конзервација. Примопредаја вриједних икона са иконостаса цркве Рођења Пресвете Богородице у градишком селу Машићи уприличена је у Дому културе „Србија“ у Новој Тополи.
Давидовић је указао на важност очувања културно-историјске баштине Српске православне цркве и српског народа као темељних вриједности нашег идентитета.
Иницијативу за рестаурацију покренуо је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа са благословом надлежног свештеника а рестаурацију је радила академски сликар Вања Шотра Дурсун.
Машићки парох Петар Јовановић потврдио је да иконе потичу из 1905. године, када је и саграђена црква Пресвете Богородице у Машићима, те да их је радила тадашња чувена иконописачка школа „Ивковић“ из Новог Сада. Он је истакао да је то једини иконостас сачуван у току Другог свјетског рата на просторима Лијевча.
Рестауратор Вања Шотра Дурсун је појаснила да је рад на иконама био доста захтјеван и да је процес рестаурације трајао око четири мјесеца.
Координатор пројекта Дарио Дринић је истакао да је веома похвално што се дио лијевчанске сакралне баштине обнавља, поготово што је машићки иконостас сачуван у ратним дешавањима од 1941. до 1945. године, за разлику од многих других на подручју Лијевча који су уништени.
Рестаурацију машићких икона подржали су Републички секретаријат за вјере и Министарство цивилних послова у Савјету министара.

/Фото: Агенција СРНА/
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.